„Вече камерне музике” на Универзитетској летњој сцени

У наставку овогодишње концертне сезоне на Универзитетској летњој сцени, у среду 7. септембра 2022. године са почетком у 20.00 часова, у парку Ректората Универзитета у Крагујевцу одржаће се „Вече камерне музике”.

Током четвртог концерта на овогодишњој Универзитетској летњој сцени крагујевачкој публици ће се представити уметници Мина Цветковић, флаута, Марко Марковић, обоа, Филип Томић, виолончело и Горана Ћургус, харфа и представити програм сачињен од дела домаћих и страних композитора.

Улаз је слободан за све програме на Универзитетској летњој сцени.

У случају лоших временских услова, програм ће бити реализован у простору Универзитетске галерије.

 Програм концерта:

• Франц Јозеф Хајдн: Лондонски трио бр. 1 у Це-дуру Hob. IV за флауту, обоу и виолончело Аllegro moderato; Andante; Finale Vivace

• Жак Ибер: Два интерлудија за флауту, обоу и харфу  Andante expressivo; Allegro vivo

• Дејан Деспић: Медитација на стару народну песму, оп. 108 за обоу и харфу

• Исидора Жебељан: Фелисија за флауту и харфу

• Исидора Жебељан: Чудо у Шаргану песма за обоу и харфу

• Анселм Вине: Трио серенада за флауту, обоу и харфу  Romance (Andante); Intermezzo (Allegretto); Villanelle (Allegro)

• Андре Жоливе: Мизет из Литургијске свите за обоу, виолончело и харфу

 

Биографија уметника:

Мина Цветковић (1996) рођена је у Чачку, где је завршила основну и средњу музичку школу Др Војислав Вучковић на одсеку флаута, у класи професора Сузане Марочик. У том периоду освојила је 17 награда на домаћим и међународним такмичењима. Школовање наставља на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, у класи професора Кароља Марочика, код кога завршава основне и мастер студије на одсеку флаута. Такође, након мастера из флауте, Мина завршава и мастер академске студије из камерне музике, у класи професора Борислава Чичовачког. У току студија, остварила многобројне успехе. Као наставник флауте, радила је у музичким школама Корнелије Станковић у Трстенику и Стеван Мокрањац у Пожаревцу.

Филип Томић (1992) рођен је у Крагујевцу и већ са четири године започиње своје школовање у музичкој школи. Средњу музичку школу завршио је са 15 година, након чега одлази у Москву, где похађа Академски музички колеџ при Московском конзерваторијуму. Затим наставља студије на Високој школи за музику и игру у Келну – истовремено похађа и мастер академске студије на Академији уметности у Новом Саду. Своје докторске студије завршава на Високој школи за музику у Детмолду. Филип од првих дана показује натпросечну надареност која је, захваљујући стручности и пожртвовању његових професора, успешно развијана. О томе најбоље сведоче његови резултати на такмичењима за младе челисте. Поред бројних награда на домаћим такмичењима, запажене резултате остварио је и на међународним такмичењима.

Марко Марковић (1998) рођен је у Крагујевцу. Дипломирао је обоу на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, у класи проф. др Борислава Чичовачког. Мастер академске студије из обое и камерне музике, такође, завршава на ФИЛУМ-у, у класи проф. др Борислава Чичовачког. Похађао је мајсторске курсеве Јури Валентина, Фабианa Тоа, Давида Валтера, Франческа Ди Росе, Лајоша Ленчеша, Жером Гишара и других. До сада је освојио награде на неколико међународних такмичења, од којих се издвајају две на Међународном фестивалу Музичке импресије у Бидгошчу (Пољска) 2017. године. Марко Марковић је два пута био финалиста конкурса Млади и успешни Музичке продукције РТС-а 2019. и 2020. године. Као солиста, наступао је са Камерним оркестром Шлезингер и Крагујевачким оркестром. Члан је европских оркестара за младе музичаре, као што су Међународни омладински оркестар из Немачке, затим Немачко-скандинавска омладинска филхармонија и Нова минхенска филхармонија. Положио је аудицију за оркестарску академију Београдске филхармоније, као и аудицију за хонорарног сарадника на месту друге обое оркестра Народног позоришта у Београду. Као солиста, камерни и оркестарски музичар учествовао је на неколико значајних фестивала у Србији, као и на Међународном фестивалу Нова музика у Бидгошчу (Пољска) и на Ускршњем фестивалу у Бајројту (Немачка). Премијерно је извео композиције Исидоре Жебељан, Дејана Деспића, Андреаса Калера, Драшка Аџића, Марка Ковача и других. Снимао је за БР-Класик (BR-Klassik) из Минхена, као и за МАСКОМ рекордс (MASCOM records) из Београда. Наступао је на Коларцу, у Галерији САНУ, сали Београдске филхармоније, као и у Гевандхаус-у, Херкулес сали у Минхену, у Курхаус-у Мерано и у сали Берлинске филхармоније. На ФИЛУМ-у у Крагујевцу ангажован је као сарадник у настави на Катедри за камерну музику

Горана Ћургус (1976) рођена је у Београду. Магистрирала је 2008. године на Факултету музичке уметности у Београду. Стално је запослена као соло харфисткиња Народног позоришта у Београду од 2001. године. Дугогодишњи сарадник је Београдске филхармоније, Сифмонијског оркестра РТС-а, Српског народног позоришта, Војвођанског симфонијског оркестра. Има богато извођачко искуство кроз сарадњу са ансамбилима: ГО Душан Сковран Београдски ансамбл за нову музику, Хор флаута Београдска Сиринга и други. Била је члан музичко-концептуалне групе Secondhanders. Добитница је награде Златни анђео за најпреспективнијег младог музичара (1994), похвале Народног позоришта за изузетне резултате у раду (2008). Аутор и извођач је музике за документарни филм Марије Родић Уточиште (2011). Последњих година фокусирана је на камерну музику, као и на музичке радионице за децу из осетљивих група.