УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ У СРЦУ СВЕТА

Свечаном Церемонијом отварања, у Парку ректората Универзитета у Крагујевцу, 10. јула 2012. године, почело је Прво Светско универзитетско првенство у баскету 3 на 3.

Универзитет у Крагујевцу, Универзитетски спортски савез и град Крагујевац, од 09. до 17. јула 2012. године, домаћини су такмичарима 25 екипа из 11 земаља света. Више од 100 спортиста надметаће се за прве победнике универзитетског светског првенства у кошарци 3 на 3, на кошаркашком терену у Великом парку.

Интонирањем химне Републике Србије и свечаним дефилеом репрезентација, судија и волонтера такмичења, почела је Церемонија отварања Првог Светског универзитетског првенства у баскету 3 на 3.

Добродошлицу гостима на Универзитет у Крагујевцу и град Крагујевац пожелео је проф. др Слободан Арсенијевић, ректор Универзитета у Крагујевцу, изразивши велику жељу да Првенство протекне у фер-плеју, знаку добре забаве и нових пријатељстава.

Господин Леополд Жермен Сенгор, представник Међународне универзитетске спортске федерације (ФИСУ), захвалио се Организационом одбору првенства, Универзитету и Граду на добро припремљеном Првенству, а присутним репрезентативцима пожелео пуно среће у наредним такмичарским данима истакавши да је ово једно од 25 универзитетских првенстава која се ове године одржавају у свету и да је право задовољство што се Прво Светско универзитетско првенство у баскету 3 на 3 одржава баш у Републици Србији, земљи која је забележила највеће светске успехе у кошарци.
Господин Сегнор позвао је председника Скупштине града Крагујевца, господина Сашу Миленића, да се, као највиши присутни ауторитет на Церемонији, обрати присутнима и прогласи Првенство отвореним.
Господин Миленић подсетио је присутне да је Крагујевац, поред тога што је прва престоница модерне Србије, историјско место зачетка образовања, културе и развоја индустријализма у нашој земљи, као и град кошарке. Пожелевши гостима угодан боравак у нашем граду, господин Саша Миленић, прогласио је Прво Светско универзитетско првенство у баскету 3 на 3 отвореним.


Након химне Гаудеамус Игитур, званичне химне Међународне универзитетске спортске федерације, уследиле су заклетве спортиста и судија. Госпођица Ли Ксуан изговорила је заклетву у име свих спортиста учесника првенства обећавши да ће се, на овом првенству, за славу својих земаља и част својих екипа, такмичити у истинском спортском духу и фер-плеју. Госпођица Јелена Панић изговорила је заклетву у име судија: "У име свих судија и званичника, обећавам да ћемо, на овом Првенству, служити са комплетном непристрасношћу и поштовањем правила која га уређују, у правом спортском духу"

Свечана Церемонија отварања приведена је крају наступом студената Универзитета у Крагујевцу који је говорио о љубави лопте и коша.

По завршетку званичног дела Церемоније, у Парку Ректората, приређена је журка добродошлице коју је посетило више од 1000 гостију из иностранства, студената Универзитета у Крагујевцу и волонтера на Првенству.
Више информација о овом Првенству можете добити на:
www.usskg.com
www.wucbasketball3on3.com

Фото галерија: