Отворена гостујућа изложба о др Душану Милачићу, знаменитом српском интелектуалцу

Огранак САНУ у Нишу и Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, у сарадњи са Народном библиотеком „Вук Караџић“ из Крагујевца и Народном библиотеком „Раде Драинац“ из Прокупља уприличили су гостујућу изложбу Душан З. Милачић – романиста, књижевник, преводилац (1892-1979), која је отворена 20. јуна у Галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу.

Др Душан Милачић (Мердаре 1892 – Београд 1979) припада знаменитој генерацији српске интелектуалне елите која се формирала у току и после Великог рата, школовањем на француским престижним школама и универзитетима. Био је професор нишке гимназије, управник Народне библиотеке у Нишу и Народне библиотеке Србије, драматург и управник Народног позоришта Моравске бановине. Аутор је бројних публикација (преводи са француског, есеји, студије…), монографија о француској глумици Сари Бернар, оперској певачици Марији Малибран, као и Есеја из француске књижевности и Од Скарона до Рембоа, књижевних дела која се, по оцени критичара, сматрају за капитална дела. Др Душан Милачић је добитник бројних награда за свој књижевни, преводилачки и организациони рад на челу водећих националних институција културе.

После уводне речи организатора изложбе, академика Милоша Ђурана, управника Центра  и Мирка Демића, директора Народне библиотеке „Вук Караџић“, о  животу и делу др Душана Милачића говорили су: др Драган Жунић, координатор активности у Огранку, Драган Огњановић, директор Народне библиотеке „Раде Драинац“, Прокупље, Др Горан Максимовић, историчар књижевности  и књижевни критичар, професор Филозофског факултета Универзитета у Нишу, као и Јован Младеновић, музејски саветник и аутор изложбе.

Изложба Душан З. Милачић – романиста, књижевник, преводилац (1892-1979) биће постављена у Галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ до 30. јуна 2022. године.


Фото галерија: