Истраживач из Индије одржао предавање из области хемије и биомедицине

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу и Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу, 13. јуна 2022. године, у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, др Прадипкумар Парајарупан (P. Pradeepkumar), хемичар, истраживач на Департману за хемију природних производа у Maдурају (Индија), одржао је предавање Targeted Delivery of Doxorubicin in HeLa Cells Using Self-Assembled Polymeric Nanocarriers Guided by Deep Eutectic Solvents.

Др Прадипкумар Парајарупан (P. Pradeepkumar), истраживач на Департману за хемију природних производа у Maдурају (Индија) (Department of Natural Products Chemistry and School of Chemistry, Madurai Kamaraj University), одржаo је предавање на актуелну тему употребе зелених материјала/растварача, који се опсежно истражују у биомедици, укључујући и њихову потенцијалну примену у испоруци лекова. У свом раду др Прадипкумар се бави дизајном и синтезом биокомпатибилних материјала који су умрежени са хитозаном у присуству наноносача на бази биотина. Поменути нанокомпозити су коришћени као носачи доксорубицина с циљем да се постигне продужено ослобађање овог познатог цитостатика. Ослобађање доксорубицина из полимерног наноносача је испитивано при различитим физиолошким условима. Очување физиолошке функције ћелија, биокомпатибилност примењених нанополимера, као и знатно побољшана ресорпција доксорубицина ослобођеног из наноносача указује на могућу примену ових наноматеријала у хемиотерапији у блиској будућности.

Поздравни реч дао је академик Милош Ђуран, управник Центра, а др Ненад Јанковић, истраживач Института за информационе технологије дао је уводну реч и представио  предавача.


Фото галерија: