Свечано потписан Меморандум о пословно-техничкој сарадњи у области подршке развоју стартап, спиноф и иновационог екосистема

На Универзитету у Крагујевцу, у петак, 17. јуна 2022. године, свечано је потписан Меморандум о пословно-техничкој сарадњи у области подршке развоју стартап, спиноф и иновационог екосистема, чији су потписници Универзитет у Крагујевцу, Научно технолошки парк Чачак, Milanović Industries Group, Бизнис иновациони центар Крагујевац, Регионална развојна агенција Златибор и Центар за развој иновационих делатности из Врњачке Бање.

Меморандум су потписали ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић, в.д. директора НТП Чачак Мирко Пешић, директор Milanović Industries Group-а Дарко Ђорић, директор Бизнис иновационог центра Момчило Сретеновић, директор Регионалне развојне агенције Златибор Славко Лукић и директор Центра за развој иновативних делатности из Врњачке Бање Драгана Матијевић.

Ово је први пут да је на подручју Универзитета у Крагујевцу формирана оваква иницијатива и удружени актери који се баве науком, иновацијама и развојем, а са циљем да заједнички пруже подршку развоју иновативног предузетништва на територији коју покрива Универзитет у Крагујевцу, као и да међусобно размењују знања, искустава и ресурсе у оквиру иновационе заједнице, истакао је ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић.

Поздрављајући присутне, проректор за иновације и развој проф. др Владимир Сенић истакао је да су у оквиру иновационе заједнице окупљени носиоци  иновација и развоја који ће синхронизованим активностима и радом на заједничким пројектима помоћи младима на овом подручју да развијају квалитетне идеје и у будућности буду креатори сопственог посла.

Потписивањем овог Меморандума омогућено је да заживи иновациона заједница на великом подручју централне и западне Србије, а са циљем да стварамо услове за функционално повезивање науке и привреде и да удруживањем јачамо сваку локацију за себе, а заједно делујемо компактно и јачамо капацитете за младе креативне људе, што ће као резултат имати повећан број предузећа заснованих на иновацијама, као и повећан капацитет целе регије заснован на науци и иновацијама – истакао је господин Мирко Пешић, в.д. директора НТП Чачак.

Будући да је поред образовања јако важна подршка сталном стручном усавршавању дипломаца, један од циљева новоосноване заједнице је и јачање веза између академског и привредног сектора ради подстицања иновационе делатности у региону Шумадије и западне Србије.


Фото галерија: