Одржана трибина академикa Милосавa Тешићa

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, у оквиру програма Сусрети са ствараоцима, организовао је гостовање академика Милосава Тешића, 30. маја у Универзитетској галерији.

У оквиру Мајских свечаности Града Крагујевца и програма Сусрети са ствараоцима, 30. маја 2022. године одржана је књижевна трибина на којој је говорио прослављени српски песник, лексикограф и есејиста, редовни члан САНУ Милосав Тешић.

У разговору са др Ђорђем Радовановићем академик Тешић је крагујевачкој публици предочио неке од основних аспеката свога стваралаштва:  суштинску везу лексикографског и песничког рада, флорографију и фитопоетику, односно симболошки значај биља у његовој поезији, улогу женског принципа као покретачког, творачког и поетолошког начела, особито присутног у књизи Калопера Пера, где се хоризонт српске културе обликује и уцеловљује певањем о најзначајнијим женама из српске историје, књижевности, митологије. Академик Тешић осврнуо се и на савремени тренутак, те на опасност од урушавања српског идентитета и језичког памћења у ери технолошке и технократске цивилизације. Током трибине песник је окупљенима прочитао и неколико песама из својих последњих објављених збирки Привид круга и Са Авале поглед.

Публици, коју су чинили академици, представници Универзитета, студенти и професори Филолошко-уметничког факултета и људи из јавног и културног живота града, уводном и завршном речју обратио се управник Центра САНУ академик Милош Ђуран.


Фото галерија: