Na Univerzitetu u Kragujevcu održana Prva srpska konferencija o veštačkoj inteligenciji

Univerzitet u Kragujevcu bio je 19. i 20. maja domaćin dvodnevne naučne konferencije posvećene primenjenoj veštačkoj inteligenciji, organizovanoj u saradnji Univerziteta u Kragujevcu i SANU, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Konferencija je okupila veliki broj naučnika iz zemlje i okruženja, kao i  sa vodećih svetskih univerziteta u oblasti veštačke inteligencije, a konferenciji je prisustvovao i veliki broj mladih koji se bave ovom oblašću.

Prvog dana konferencije učesnike su, u ime organizatora, pozdravili akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU i prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu. Prisutnima se u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obratila državna sekretarka prof. dr Marijana Dukić Mijatović, a u ime Grada Kragujevca učesnike je pozdravio gradonačelnik Nikola Dašić.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati naučnika iz Srbije i okruženja u različitim oblastima primenjene veštačke inteligencije, a mladi istraživači, stručnjaci i studenti imali su priliku da razmene iskustva i da razgovaraju o budućim istraživačkim projektima.  

Rektor Univerziteta u Kragujevcu istakao je da naši naučnici ni malo ne zaostaju za ostalim delom sveta u ovoj oblasti, budući da je reč o oblasti koja se teorijski razvija, a praktično primenjuje. Konferenciji je prisustvovalo i šest predavača sa vrhunskih svetskih univerziteta u oblasti veštačke inteligencije.


Foto galerija: