На Универзитету у Крагујевцу одржана Прва српска конференција о вештачкој интелигенцији

Универзитет у Крагујевцу био је 19. и 20. маја домаћин дводневне научне конференције посвећене примењеној вештачкој интелигенцији, организованој у сарадњи Универзитета у Крагујевцу и САНУ, а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Конференција је окупила велики број научника из земље и окружења, као и  са водећих светских универзитета у области вештачке интелигенције, а конференцији је присуствовао и велики број младих који се баве овом облашћу.

Првог дана конференције учеснике су, у име организатора, поздравили академик Владимир С. Костић, председник САНУ и проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу. Присутнима се у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја обратила државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић, а у име Града Крагујевца учеснике је поздравио градоначелник Никола Дашић.

На конференцији су представљени резултати научника из Србије и окружења у различитим областима примењене вештачке интелигенције, а млади истраживачи, стручњаци и студенти имали су прилику да размене искуства и да разговарају о будућим истраживачким пројектима.  

Ректор Универзитета у Крагујевцу истакао је да наши научници ни мало не заостају за осталим делом света у овој области, будући да је реч о области која се теоријски развија, а практично примењује. Конференцији је присуствовало и шест предавача са врхунских светских универзитета у области вештачке интелигенције.


Фото галерија: