Академик Иван Гутман одржао предавање о резултатима свог научног стваралаштва

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, 17. маја 2022. године у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, академик Иван Гутман одржао је предавање Хемија и математика – Зашто сам добио награду за животно дело?

Академик Иван Гутман, најбоље рангирани српски научник на листи америчког Универзитета Станфорд, професор емеритус Природно-математичког факултета и начелник Одсека за природне науке Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, одржао је предавање на ком је представио научне резултате које је постигао током педесет година рада на Универзитету у Крагујевцу, а захваљујући којима му је Универзитет у Крагујевцу доделио Светосавску награду за животно дело 2019. године, а 2021. је постао први лауреат Медаље САНУ из области природних и техничких наука.

Академик Иван Гутман навео је неке од најзначајнијих резултата које је постигао у области математичке хемије и теорије графова, а који су постали признати и коришћени у светског академској заједници. Заслужан је и за увођење нових научних концепата, односно нових научних величина, као што су: Сегедински индекс (назван по месту у ком је боравио у време научног открића), Сомборски индекс (назван по његовом родном граду), Крагујевачко стабло (назван по граду у којем је провео радни век), а у математичкој хемији постоји и научна величина под називом Гутманов индекс.  

Предавање, ком су присуствовали слушаоци различитих професија и интересовања, запослени на ПМФ-у и Институту за информационе технологије, као и проректори Универзитета у Крагујевцу, отворио је академик Милош Ђуран, управник Центра, захваливши се академику Ивану Гутману, у име крагујевачке и српске академске заједнице, на великом доприносу који пружа у науци и образовању.


Фото галерија: