Позив у оквиру програма Хоризонт Европа – MSCA Postdoctoral Fellowships

Позив: HORIZON-MSCA-2022-PF-01-01

Датум отварања позива: 12. мај 2022. године

Рок за пријаву: 14. септембар 2022. године

Тема: Циљ позива Postdoctoral Fellowships је да се обезбеде стипендије за одличне истраживаче који ће реализовати међународну мобилност у или између држава чланица ЕУ или придружених земаља ХЕ програма, као и непридружених трећих земаља. Пријаве заједнички подносе истраживач и институција у академском или неакадемском сектору.

Постдокторске стипендије се могу реализовати у Европи (тј. у држави чланици ЕУ или земљи придруженој ХЕ програму) или у трећој земљи која није повезана са ХЕ програмом:

  • Европске постдокторске стипендије - за истраживаче било које националности који желе да се укључе у истраживачке и иновационе пројекте тако што ће доћи у Европу из било које земље на свету или се преселити унутар Европе (више информација о правилима учешћа у Радном програму за Марија Склодовска Кири акције).
  • Глобалне постдокторске стипендије - за европске држављане или становнике са дуготрајним боравком који желе да се укључе у истраживачке и иновационе пројекте са организацијама изван држава чланица ЕУ и придружених земаља ХЕ програма. Ове стипендије захтевају одлазну фазу од најмање 12 и максимално 24 месеца у трећој земљи која није придружена, и обавезну фазу повратка од 12 месеци у организацију домаћина са седиштем у држави чланици ЕУ или земљи придруженој ХЕ програму (више информација о правилима учешћа у Радном програму за Марија Склодовска Кири акције).
  • Посебни услови се примењују на MSCA Postdoctoral Fellowships у областима истраживања које покрива Еуратом програм истраживања и обуке 2021-2025.

Буџет позива

  • 218 450 000 ЕУР (Европске стипендије)
  • 38 550 000 ЕУР (Глобалне стипендије)

Трајање ангажовања/стипендије/пројекта:

  • 12-24 месеца (Европске стипендије)
  • 24-36 месеци (Глобалне стипендије)

Корисни линкови: