Амбасадор Мексика у Србији посетио Универзитет у Крагујевцу и отворио изложбу у Универзитетској галерији

Амбасадор Мексика у Србији у четвртак, 5. маја 2022. године, посетио је Универзитет у Крагујевцу и у Универзитетској галерији отворио изложбу под називом Мексико у историјској штампи Србије.

Упознавање са Универзитетом у Крагујевцу и могући видови сарадње само су неке од тема о којима се разговарало на пријему који је ректорски колегијум организовао за амбасадора Мексика у Србији Карлоса Исаура Феликса Корону.

Састанку у Ректорату присуствовали су ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, проректор за иновације и развој проф. др Владимир Сенић и проректор за наставу и студентска питања проф. др Владимир Ранковић.

Након одржаног састанка, упутили су се у Универзитетску галерију где је званично отворена изложба под називом Мексико у историјској штампи Србије, која је организована  у сарадњи са Амбасадом Мексика у Србији.

Присутне је поздравио ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић и истакао да наша земља са Мексиком негује пријатељску сарадњу већ седам и по деценија и да је ова изложба прилика да се стручна и културна јавност нашег града упозна са различитим сегментима тих међудржавних односа, али пре свега да се на специфичан начин представи богата природна, историјска и културна баштина Мексика, из перспективе српских новинара у различитим временима и околностима.

Присутнима се обратио и аутор изложбе, др Адам Софронијевић, библиотекар Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду, док је изложбу званично отворио Његова екселенција Карлос Феликс Корона, амбасадор Мексика у Србији.

Широк опсег тема, детаљно и правовремено извештавање српске штампе о догађајима у Мексику и преовлађујуће позитивни тонови који прате помињање Мексика у српској штампи најбољи су показатељи пријатељских осећања и ставова према Мексику које српска јавност гаји од средине 19. века.

У музичком делу програма наступила је Јелисавета Беговић, студенткиња друге године Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу на Одсеку за музичку уметност.

Изложба ће бити отворена до 5. јуна 2022. године и уврштена је у Мајске свечаности Града Крагујевца.


Фото галерија: