Промовисан зборник о Другом светском рату у Народном музеју у Чачку

Зборник Осамдесет година од избијања Другог светског рата на простору Југославије и страдања Крагујевца: нови помаци или ревизије историје промовисан је 15. априла у Народном музеју у Чачку.

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу и Институт за новију историју Србије објавили су, крајем 2021. године, зборник Осамдесет година од избијања Другог светског рата на простору Југославије и страдања Крагујевца: нови помаци или ревизије историје, који садржи реферате са истоименог научног скупа одржаног 25. маја 2021. године на Универзитету у Крагујевцу.

На промоцији Зборника у Народном музеју у Чачку, после поздравне речи директорке Делфине Рајић, уводну реч упутили су уредници зборника – Лела Вујошевић, секретар Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу и др Дмитар Тасић, сарадник Института за новију историју Србије.  

О структури Зборника и његовом значају за националну историографију говорио је рецензент, др Далибор Денда, пуковник са Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране. Своје радове објављене у Зборнику представили су историчари: др Миле Бјејалац, директор Института за новију историју Србије, др Бојан Димитријевић, научни саветник Института за савремену историју и др Милош Тимотијевић из Народног музеја у Чачку.

На промоцији су се могли чути резултати нових историографских истраживања, нове интерпретације постојеће грађе, као и опречна мишљења по питањима историјског ревизионизма.


Фото галерија: