Održana tribina o biologu prof. dr Vladimiru Veljoviću

U organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, 31. marta 2022. godine u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu održana je druga tribina iz ciklusa Korifeji Univerziteta u Kragujevcu, posvećena prof. dr Vladimiru Veljoviću, biologu, koji je radio na PMF-u u Kragujevcu.

U cilju negovanja kulture sećanja, kao i prikupljanja, sistematizovanja  i objavljivanja građe vezane za istoriju srpske nauke, kao i za razvoj fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu, Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu pokrenuo je ciklus tribina Korifeji Univerziteta u Kragujevcu.   

Prva tribina bila je posvećena prof. dr Dušanu Simiću (1928–2008), rektoru, dekanu i profesoru Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, a druga tribina se bavila stvaralaštvom dr Vladimira Veljovića (Drača kod Kragujevca, 1923 – Kragujevac 1997), biologa, profesora PMF-a i prvog upravnika Instituta za biologiju.

Pozdravnu reč uputio je akademik Miloš Đuran, upravnik Centra i tom prilikom ukazao na važnost negovanja sećanja na znamenite naučnike i profesore koji su dali doprinos razvoju i ugledu fakulteta i Univerziteta u Kragujevcu.

Prof. dr Milan Stanković, šef Instituta za biologiju i ekologiju, izložio je podatke iz životne i radne biografije prof. dr Vladimira Veljovića, koji su osvetlili vreme osnivanja Odeljena za biologiju i PMF-a u Kragujevcu.

Prof. dr Gorica Đelić govorila je o naučnom doprinosu prof. dr Vladimira Veljovića na polju botanike i ekologije.

Prof. dr Aca Marković, nekadašnji učenik prof. Veljovića u vreme dok je on radio u Prvoj kragujevačkog gimnaziji, potom njegov student, a docnije i najbliži saradnik u njegovim naučnim istraživanjima, asistent i naslednik na njegovoj katedri Morfologija i sistematika viših biljaka, izneo je niz anegdota vezanih za period osnivanja PMF-a, posebno Odeljenja za biologiju i doprinos prof. Veljovića u naučnom i organizacionom smislu.

Sadržaj tribine upotpunjen je muzičkim programom u okviru koga su izvedene kompozicije izvorne narodne muzike, u izvođenju prof. Vojislava Spasića i članova AVIA „Arhangeliˮ - Marka Brankovića i Bojana Pavlovića, uz pratnju umetnika na harmonici Predraga Milanovića Pegija.

Tribina o prof. dr Vladimiru Veljoviću izazvala je veliko interesovanje publike iz reda studenata, nastavnika i saradnika Instituta za biologiju i ekologiju, kao i građanstva, nekadašnjih učenika i studenata prof. dr Vladimira Veljovića.


Foto galerija: