Одржана трибина о биологу проф. др Владимиру Вељовићу

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, 31. марта 2022. године у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу одржана је друга трибина из циклуса Корифеји Универзитета у Крагујевцу, посвећена проф. др Владимиру Вељовићу, биологу, који је радио на ПМФ-у у Крагујевцу.

У циљу неговања културе сећања, као и прикупљања, систематизовања  и објављивања грађе везане за историју српске науке, као и за развој факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу, Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу покренуо је циклус трибина Корифеји Универзитета у Крагујевцу.   

Прва трибина била је посвећена проф. др Душану Симићу (1928–2008), ректору, декану и професору Машинског факултета у Крагујевцу, а друга трибина се бавила стваралаштвом др Владимира Вељовића (Драча код Крагујевца, 1923 – Крагујевац 1997), биолога, професора ПМФ-а и првог управника Института за биологију.

Поздравну реч упутио је академик Милош Ђуран, управник Центра и том приликом указао на важност неговања сећања на знамените научнике и професоре који су дали допринос развоју и угледу факултета и Универзитета у Крагујевцу.

Проф. др Милан Станковић, шеф Института за биологију и екологију, изложио је податке из животне и радне биографије проф. др Владимира Вељовића, који су осветлили време оснивања Одељена за биологију и ПМФ-а у Крагујевцу.

Проф. др Горица Ђелић говорила је о научном доприносу проф. др Владимира Вељовића на пољу ботанике и екологије.

Проф. др Аца Марковић, некадашњи ученик проф. Вељовића у време док је он радио у Првој крагујевачког гимназији, потом његов студент, а доцније и најближи сарадник у његовим научним истраживањима, асистент и наследник на његовој катедри Морфологија и систематика виших биљака, изнео је низ анегдота везаних за период оснивања ПМФ-а, посебно Одељења за биологију и допринос проф. Вељовића у научном и организационом смислу.

Садржаj трибине употпуњен је музичким програмом у оквиру кога су изведене композиције изворне народне музике, у извођењу проф. Војислава Спасића и чланова АВИА „Архангелиˮ - Марка Бранковића и Бојана Павловића, уз пратњу уметника на хармоници Предрага Милановића Пегија.

Трибина о проф. др Владимиру Вељовићу изазвала је велико интересовање публике из реда студената, наставника и сарадника Института за биологију и екологију, као и грађанства, некадашњих ученика и студената проф. др Владимира Вељовића.


Фото галерија: