Održan koncert vokalne muzike akademika Ivana Jevtića

U organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, 17. marta 2022. godine, održan je koncert „Vokalna muzika akademika Ivana Jevtićaˮ na kom je nastupila Evgenija Jeremić, sopran, u pratnji Natalije Mladenović, pijanistkinje, Jovana Savića, trubača i Sanje Marić, flautistkinje.

Na početku koncerta u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije goste je pozdravio akademik Miloš Đuran, upravnik Centra. Autor muzike, akademik Ivan Jevtić, upoznao je kragujevačku publiku sa programom koncerta, kao i sa profesionalnim uspesima soprana Evgenije Jeremić, koja je u Kragujevcu pohađala Muzičku školu „dr Miloje Milojevićˮ i Filološko-umetnički fakultet – Odsek za solo pevanje.

Tokom koncerta slavni sopran Evgenija Jeremić domaćoj publici podarila je izuzetno nadahnuto vokalno izvođenje uz nesebičnu instrumentalnu podršku kolega sa Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda i Beogradske filharmonije.

Na programu ovog kulturnog događaja izvedene su  solo pesme iz opusa akademika Ivana Jevtića, nastale u periodu od 1971. do 2021. godine:

Tri pesme na stihove iz zbirke Kamena uspavanka Stevana Raičkovića (1971):  Suncu kraj je; O sjaj su samo vrata kraja; U zimski sumrak;

Narcisa (muški san) na stihove pesama Ane Moralić (1981)

Sučim sjutra pred Miloša na stihove pesme Vjere Vitošević (2019)

Pet pesama za sopran, flautu i klavir na stihove iz zbirke Vedrina vetra Milane Piletić (2002): Šetnja; Poeziji; Iznutra; Rovinjska noć Bulka.

Ciklus pesama Preskočih zoru (L’aube franchie) za sopran, trubu i klavir na stihove iz istoimene zbirke pesama Elizabet Ule (2013):  Preskočih zoru; Svanulo je; Oštar horizont; Iskušati prazninu; K’o zlato u kovača Noć.


Foto galerija: