Oдржан концерт вокалне музике академика Ивана Јевтића

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, 17. марта 2022. године, одржан је концерт „Вокална музикa академика Ивана Јевтићаˮ на ком је наступила Евгенија Јеремић, сопран, у пратњи Наталије Младеновић, пијанисткиње, Јована Савића, трубача и Сање Марић, флаутисткиње.

На почетку концерта у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије госте је поздравио академик Милош Ђуран, управник Центра. Аутор музике, академик Иван Јевтић, упознао је крагујевачку публику са програмом концерта, као и са професионалним успесима сопрана Евгеније Јеремић, која је у Крагујевцу похађала Музичку школу „др Милоје Милојевићˮ и Филолошко-уметнички факултет – Одсек за соло певање.

Током концерта славни сопран Евгенија Јеремић домаћој публици подарила је изузетно надахнуто вокално извођење уз несебичну инструменталну подршку колега са Факултета музичких уметности из Београда и Београдске филхармоније.

На програму овог културног догађаја изведене су  соло песме из опуса академика Ивана Јевтића, настале у периоду од 1971. до 2021. године:

Три песме на стихове из збирке Камена успаванка Стевана Раичковића (1971):  Сунцу крај је; О сјај су само врата краја; У зимски сумрак;

Нарциса (мушки сан) на стихове песама Ане Моралић (1981)

Сучим сјутра пред Милоша на стихове песме Вјере Витошевић (2019)

Пет песама за сопран, флауту и клавир на стихове из збирке Ведрина ветра Милане Пилетић (2002): Шетња; Поезији; Изнутра; Ровињска ноћ и Булка.

Циклус песама Прескочих зору (L’aube franchiе) за сопран, трубу и клавир на стихове из истоимене збирке песама Елизабет Уле (2013):  Прескочих зору; Свануло је; Оштар хоризонт; Искушати празнину; К’o злато у ковача и Ноћ.


Фото галерија: