Otvoren poziv u okviru programa Horizont Evropa - Modular and hybrid heating technologies in steel production (Clean Steel Partnership) (IA)

Poziv: HORIZON-CL4-2022-TWIN-TRANSITION-01-16

Rok za prijavu: 30. mart 2022. godine (do 17 časova po briselskom vremenu)

Tema:  Pozivom se nastoje ostvariti sledeći ciljevi:

  • koristiti širok opseg kontrole grejnog kapaciteta pomoću modularnih tehnologija grejanja, kao što su lokalni regeneratori, i hibridnog grejanja, na osnovu i gorivnih gasova iz procesa proizvodnje čelika i ugradnje električne energije iz obnovljivih izvora;Integracija gorivih ćelija, elektrolizera ili alternativnih proizvoda na bazi ugljenika za nefosilni koks, kao i povećana upotreba nefosilne energije i reaktanata (npr. zelena električna energija za proizvodnju toplote, biomasa, zeleni vodonik) u nizvodnim obradama.
  • integrisati gorivne ćelije alternativnih proizvoda na bazi uglja za nefosilni koks, kao i povećanu upotrebu nefosilne energije i reaktanata (npr. zelena električna energija za proizvodnju toplote, biomasa, zeleni vodonik) u nizvodnim obradama.

Minimum konzorcijuma: Najmanje tri institucije iz država članica EU ili HE pridruženih zemalja. Minimum jedan partner mora biti iz države članice EU.

Budžet projekta: oko 3 miliona EUR

Budžet poziva: 10 miliona EUR

Korisni linkovi: