Тијана Шуштершич, асистент на Факултету инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу, добитница је стипендије за најбоље младе научнице у оквиру програма „За жене у науци“

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, уручио је 28. децембра 2021. године повеље Снежани Паповић, Марији Иванов и Тијани Шуштершич, младим научницама добитницама националних стипендија „За жене у науци“.

Циљ међународног програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва.

У Србији се у оквиру ове иницијативе већ једанаест година, у партнерству Министарства просвете, науке и технолошког развоја Комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском и компаније Лореал Балкан (L’Oréal Balkan), награђују најбоље младе научнице.

Тијана Шуштершич је студент докторских студија на Факултету инжењерских наука, Универзитета у Крагујевцу, где је и запослена као асистент. Учествује у извођењу вежби на матичном факултету из чак 11 предмета у области вештачке интелигенције, програмирања, компјутерске графике и биоинжењеринга. На докторским студијама усавршавала се у земљи и иностранству. Члан је више националних и међународних стручних и научних друштава и рецензент у више високо индексираних међународних часописа. Област научног истраживања Тијане Шуштершич је примењена информатика у инжењерству, а циљ је да покаже да вештачка интелигенција може да се примени на више различитих грана медицине и помогне у медицинској дијагностици. Бави се и имплементацијом алгоритама вештачке интелигенције у циљу развоја епидемиолошког модела ширења КОВИД-19 болести на нивоу популације, као и персонализованог модела развоја клиничке слике код појединца оболелих од ове болести.

Од покретања програма 2010. године до данас, на конкурсу за Националне стипендије учествовало је више од 600 младих научница, а најбољима су до сада додељене 32 стипендије, у укупном износу од готово 20 милиона динара.