Održan međunarodni naučni skup Dragoslav Srejović i multidisciplinarnost

U organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac organizovan je međunarodni naučni skup Dragoslav Srejović i multidisciplinarnost, 29. novembra u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu.

Povodom 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti akademika Dragoslava Srejovića, na dan njegove smrti 29. novembra, u Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu održan je međunarodni naučni skup „Dragoslav Srejović i multidisciplinarnost". Reč je o petom po redu naučnom skupu koji organizuje Centar SANU u Kragujevcu, u okviru Memorijala Dragoslava Srejovića. Memorijal Dragoslava Srejovića je ustanovljen u njegovom rodnom gradu, u znak sećanja na jednog od osnivača i prvog upravnika Centra.

U pozdravnom govoru na otvaranju naučnog skupa učestvovali su: akademik Miloš Đuran, upravnik Centra, prof. dr Nenad Filipović, rektor, Nenad  Karamijalković, direktor Zavoda, mr Miljan Bjeletić, gradski većnik za kulturu. Skup je svojim prisustvom uveličao i akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU koji je istakao važnost održavanja kontinuiteta sećanja na korifeje naše nauke i kulture, a posebno na Dragoslava Srejovića, kao jednog od najistaknutijih.

O životu i  delu akademika Dragoslava Srejovića besedio je akademik Vidojko Jović, njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik.

Skupu su, pored brojnih zvanica iz reda nauke, umetnosti i kulture iz Kragujevca i okolnih gradova, prisustvovali predstavnici porodice akademika Dragoslava Srejovića.

Skup je bio hibridnog karaktera, a referate na skupu izložilo je 30 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije, SAD i Izraela. Pored referata koji se odnose na analizu arheoloških dostignuća akademika Dragoslava Srejovića, izloženi su i referati koji se odnose na vezu njegovog stvaralaštva sa lepom književnošću, pozorišnom i muzičkom umetnošću.

Kruna naučnog skupa „Dragoslav Srejović i multidisciplinarnost" biće štampanje istoimenog zbornika radova koji se očekuje krajem naredne godine.


Foto galerija: