Одржан међународни научни скуп Драгослав Срејовић и мултидисциплинарност

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу и Завода за заштиту споменика културе Крагујевац организован је међународни научни скуп Драгослав Срејовић и мултидисциплинарност, 29. новембра у свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу.

Поводом 90 година од рођења и 25 година од смрти академика Драгослава Срејовића, на дан његове смрти 29. новембра, у Ректорату Универзитета у Крагујевцу одржан је међународни научни скуп „Драгослав Срејовић и мултидисциплинарност". Реч је о петом по реду научном скупу који организује Центар САНУ у Крагујевцу, у оквиру Меморијала Драгослава Срејовића. Меморијал Драгослава Срејовића је установљен у његовом родном граду, у знак сећања на једног од оснивача и првог управника Центра.

У поздравном говору на отварању научног скупа учествовали су: академик Милош Ђуран, управник Центра, проф. др Ненад Филиповић, ректор, Ненад  Карамијалковић, директор Завода, мр Миљан Бјелетић, градски већник за културу. Скуп је својим присуством увеличао и академик Владимир Костић, председник САНУ који је истакао важност одржавања континуитета сећања на корифеје наше науке и културе, а посебно на Драгослава Срејовића, као једног од најистакнутијих.

О животу и  делу академика Драгослава Срејовића беседио је академик Видојко Јовић, његов дугогодишњи пријатељ и сарадник.

Скупу су, поред бројних званица из реда науке, уметности и културе из Крагујевца и околних градова, присуствовали представници породице академика Драгослава Срејовића.

Скуп је био хибридног карактера, а реферате на скупу изложило је 30 учесника из Србије, Хрватске, Словеније, Велике Британије, САД и Израела. Поред реферата који се односе на анализу археолошких достигнућа академика Драгослава Срејовића, изложени су и реферати који се односе на везу његовог стваралаштва са лепом књижевношћу, позоришном и музичком уметношћу.

Круна научног скупа „Драгослав Срејовић и мултидисциплинарност" биће штампање истоименог зборника радова који се очекује крајем наредне године.


Фото галерија: