На Универзитету у Крагујевцу одржан форум на тему „Запошљавање младих, потребе привреде и могућности Универзитета“

Универзитет у Крагујевцу, у сарадњи са Градом Крагујевцем и Привредном комором Србије – Регионална привредна комора Шумадијског и Поморавског управног округа, 3. новембра 2021. године реализовали су скуп под називом „Запошљавање младих, потребе привреде и могућности Универзитета“.

Представници града Крагујевца, Регионалне привредне коморе, Универзитета у Крагујевцу и привредници окупили су се данас у ректорату на форуму који су заједно организовали, како би ради запошљавања младих сагледали потребе привреде и могућности академског усавршавања.

Суштину Универзитета тражимо у запошљавању, јер он треба, казао је ректор проф. др Ненад Филиповић, да школује кадрове који ће радити у области привреде у јавном и приватном сектору. Циљ данашњег скупа је да се приближе интереси три институције у запошљавању младих људи, да видимо где се налазимо, колико смо удаљени и шта треба да учинимо да се приближимо. Он је изјавио да на неколико мастер програма, Универзитет у Крагујевцу има директну сарадњу са привредом и предаваче из привреде, чему је допринела иницијатива „Дигитална Србија“. Нови смерови, мастер вештачке интелигенције, за развој компјутерских игара и информационе технологије, појаснио је, обухватају више факултета и више субјеката из привреде а студенти два месеца имају плаћену стручну праксу у фирмама.

После уводног обраћања, уследиле су панел дискусије на којима су потребе привреде представили Минд група, Јанфенг, Униор компонентс, Едопс и Ником ауто, могућности Универзитета – декани и представници факултета, а о запошљавању на завршном панелу дискутовали су ректор Универзитета, директор Регионалне привредне коморе, Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом и Лазар Ђоковић представник BIPS (Business Innovation Programs).


Фото галерија: