Promocija prof. dr Barata Bušana u počasnog doktora nauka Univerziteta u Kragujevcu

Odlukom Senata Univerziteta u Kragujevcu, a na predlog Fakulteta inženjerskih nauka, prof. dr Barat Bušan, 18. maja 2012. godine, promovisan je u Počasnog doktora nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Prof. dr Barat Bušan, redovni profesor i direktor Laboratorije za nanoprobe u oblasti bio- i nano-tehnologija i biomimetike Državnog univerziteta Ohaja (The Ohio State University, USA), ujedno je i gostujući profesor Fakulteta inženjerskih nauka na doktorskim studijama (u oblasti nano i biotribologije nano i biomaterijala) i pripada samom vrhu naučnika u oblasti nanotehnologija. Dobitnik je mnogobrojnih prestižnih nagrada i priznanja, urednik je nekoliko naučnih časopisa svetskog ranga, univerzitetskih udžbenika, nosilac je 17 SAD i svetskih patenata, a spada u 5% najviše citiranih autora u svetu.

Prisutnim mnogobrojnim zvanicama, profesorima, studentima, prof. dr Miroslav Babić, dekan Fakulteta inženjerskih nauka, predstavio je prof. Bušana i izrazio svoje veliko zadovoljstvo što imamo priliku da prof. Bušan postane deo našeg tima.

"Njegova velika energija, posvećenost radu, otvorenost u komunikaciji i spremnost na aktivnu i konstruktivnu saradnju, osećaj za multikulturalnost i nadasve izuzetni istraživački rezultati, od danas, postaće pomalo i deo našeg identiteta..... Može se reći da prof. Bušana smatramo za izuzetno dragog prijatelja koji je i pored vrhunskog bavljenja naukom, pre svega ostao čovek koji živi u skladu sa prirodom i koji svojim likom iskazuje osvedočenu istinu o direktnoj proporcionalnosti stvarne ljudske i naučne kompetencije i skromnosti u ponašanju."

Prof. dr Branislav Jeremić, prorektor za finansije, svečanim činom promovisao je prof. dr Barata Bušana u 21. Počasnog doktora nauka Univerziteta u Kragujevcu.


Foto galerija: