Позив у оквиру програма Хоризонт Европа ‒ Artificial Intelligence (AI): Explainable and trustworthy concepts, techniques and models for CCAM (CCAM Partnership)

Рок за пријаву: 12. јануар 2022. године (до 17 часова по бриселском времену)

ИД позива: HORIZON-CL5-2022-D6-01-05

Тема: Циљеви позива су:

  • Концепти, технике и модели засновани на вештачкој интелигенцији (AI) који ће се користити за свест о ситуацији, предвиђање, доношење одлука и покретање акција за временски критичне и сигурносно релевантне CCAM примене, као и за откривање и умањивање сајбер претњи.
  • Јасно разумевање способности, ограничења и потенцијалних сукоба система заснованих на вештачкој интелигенцији за CCAM.
  • Интеракције са возилима која користе вештачку интелигенцију требало би да буду разумљиве, сличне људским и да одражавају људске психолошке способности, без родне, етничке или друге пристрасности.
  • Убрзан развој вештачке интелигенције и обука за CCAM омогућени релевантним скупом стварних и вештачких саобраћајних догађаја и сценарија.
  • CCAM решења заснована на вештачкој интелигенцији еволуираће од реактивне и/или адаптивне системске подршке до свести о стању система (укључујући стање возача и корисника), доношења одлука и активирања, повећавајући безбедност на путевима, посебно у критичним ситуацијама.

Минимум конзорцијума:

  • Најмање три институције из држава чланица ЕУ или ХЕ придружених земаља. Минимум један партнер мора бити из државе чланице ЕУ.

 

Индикативни буџет за цео позив: 12 милиона ЕУР

Буџет по пројекту: од 5 до 6 милиона ЕУР

Очекиван број одобрених пројеката: 2

Корисни линкови:

Званична страница позива

ХЕ Главни радни програм – Општи увод

ХЕ Главни радни програм – Клима, енергија и мобилност

ХЕ Главни радни програм – Општи анекси

ХЕ Програмски водич

ХЕ Пример пројектне пријаве (HE RIA, IA)

ХЕ Евалуативни формулар (HE RIA, IA)

Општи модел уговора о додели бесповратних средстава