Promovisane knjige: „Rečnik pojmova likovne umetnosti i arhitekture“ i monografija o graditeljskom nasleđu Stare planine

U Legatu Nikole Koke Jankovića, 14. oktobra 2021. godine, u organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i Narodnog muzeja u Kragujevcu, promovisana su dva značajna dela čiji je izdavač SANU: prvi i drugi tom „Rečnika pojmova likovne umetnosti i arhitekture“ i monografija „Tradicionalno arhitektonsko nasleđe u regionu Stare planine – arhitektura koja nestaje“.

Akademik Milan Lojanica, sekretar Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU, dr Ljiljana Stošić, naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU i dr Gorica Ljubenov, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, učestovali su, 14. oktobra 2021. godine u Legatu Nikole Koke Jankovića, u programu predstavljanja knjiga čiji je izdavač SANU.  

„Rečnik pojmova likovne umetnosti i arhitekture“ je jedinstveno i kapitalno delo Srpske akademije nauka i umetnosti, koje je počelo da se stvara osamdesetih godina  prošlog veka i u njegovom stvaranju učestvuje  više desetina naučnika iz različitih naučnih oblasti, pod rukovodstvom akademika Milana Lojanice. Prvi tom Rečnika, koji sadrži pojmove od slova A do slova Đ objavljen je, u saradnji sa Zavodom za udžbenike iz Boograda,  2014. godine, a drugi tom, sa pojmovima od slova E do slova K, objavljen je 2020. godine. Dr Ljiljana Stošić, urednica Rečnika, predstavila je sadržaje dva objavljena toma Rečnika i složen i zahtevan  proces rada na Rečniku obogatila živopisnim anegdotama.

Publikaciju  „Tradicionalno arhitektonsko nasleđe u regionu Stare planine – arhitektura koja nestaje“, čiji je suizdavač izdavačka kuća   „Orion Art“ iz Beograda, predstavila je dr Gorica Ljubenov, autorka monografije. Ova monografija rezultat je dugogodišnjih autorkinih  istraživanja sela na Staroj planini, tokom kojih je beležila ostatke tradicionalne arhitekture koja, ne odolevajući zubu vremena, neumitno nestaje.


Foto galerija: