Промовисане књиге: „Речник појмова ликовне уметности и архитектуре“ и монографија о градитељском наслеђу Старе планине

У Легату Николе Коке Јанковића, 14. октобра 2021. године, у организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу и Народног музеја у Крагујевцу, промовисана су два значајна дела чији је издавач САНУ: први и други том „Речника појмова ликовне уметности и архитектуре“ и монографија „Традиционално архитектонско наслеђе у региону Старе планине – архитектура која нестаје“.

Академик Милан Лојаница, секретар Одељења ликовне и музичке уметности САНУ, др Љиљана Стошић, научни саветник Балканолошког института САНУ и др Горица Љубенов, професор Архитектонског факултета у Београду, учестовали су, 14. октобра 2021. године у Легату Николе Коке Јанковића, у програму представљања књига чији је издавач САНУ.  

„Речник појмова ликовне уметности и архитектуре“ је јединствено и капитално дело Српске академије наука и уметности, које је почело да се ствара осамдесетих година  прошлог века и у његовом стварању учествује  више десетина научника из различитих научних области, под руководством академика Милана Лојанице. Први том Речника, који садржи појмове од слова А до слова Ђ објављен је, у сарадњи са Заводом за уџбенике из Боограда,  2014. године, а други том, са појмовима од слова Е до слова К, објављен је 2020. године. Др Љиљана Стошић, уредница Речника, представила је садржаје два објављена тома Речника и сложен и захтеван  процес рада на Речнику обогатила живописним анегдотама.

Публикацију  „Традиционално архитектонско наслеђе у региону Старе планине – архитектура која нестаје“, чији је суиздавач издавачка кућа   „Орион Арт“ из Београда, представила је др Горица Љубенов, ауторка монографије. Ова монографија резултат је дугогодишњих ауторкиних  истраживања села на Старој планини, током којих је бележила остатке традиционалне архитектуре која, не одолевајући зубу времена, неумитно нестаје.


Фото галерија: