Одржана трибина о академику Драгославу Срејовићу у Галерији Народног музеја у Чачку

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу у сарадњи са Народним музејем Чачак, организовао је трибину „Драгослав Срејовић: мислилац отвореног ума“, 8. октобра 2021. године, поводом обележавања 90 година од његовог рођења.

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, негује континуитет сећања на једног од оснивача и првог управника Центра, који је ту функцију обављао од оснивања Центра,  па све до своје смрти, 1996. године. Обележавајући 90 година од рођења академика Драгослава Срејовића, на дан његовог рођења, 8. октобра, одржана је трибина под називом  „Драгослав Срејовић: мислилац отвореног ума“, на којој су, о животу и богатом и разноврсном научном стваралаштву једног од најеминентнијих српских археолога, говорили његови некадашњи сарадници и пријатељи: академик  Видојко Јовић, геолог и др Мирослав Лазић, археолог.

Академик Видојко Јовић је, приказујући фотографије из личног и из породичног албума академика Драгослава Срејовића, говорио о његовом животном путу и разноврсним интересовањимa која су обухватала подручја књижевности, музичке, ликовне и филмске уметности и надограђивала су се активним дружењем са интелектуалцима и ствараоцима различитих профила.

Др Мирослав Лазић говорио је о научном стваралаштву професора Драгослава Срејовића чији су резултат најпознатија археолошка налазишта у националним и међународним оквирима, као и импозантни опус публикација које су објављене широм света.  

Трибини у Чачку присуствовали су проректори Универзитета у Крагујевцу: проф. др Весна Ранковић и проф. др Драган Ђурчић, проф. емеритус Алекса Маричић, као и низ професора и сарадника Факултета техничких наука и Факултета за Машинство и грађевинарство у Чачку, а тема је привукла интересовање и јавних личности Чачка и представника електронских и штампаних медија.  


ТВ прилог