Свечаним програмом обележен наставак изградње Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу

Званичном наставку радова на Центрима изврсности претходио је састанак одржан у Ректорату Универзитета у Крагујевцу, 27. септембра 2021. године, којем су присуствовали Бранко Ружић, први потпредседник Владе, министар просвете, науке и технолошког развоја са сарадницима, Никола Дашић градоначелник Крагујевца, ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић са члановима ректорског колегијума, Душан Ковачевић директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, проф. др Владимир Јаковљевић декан Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, проф. др Добрица Миловановић декан Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу, проф. др Зоран Марковић директор Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу као и декани факултета чланица. Затим су се званице упутиле према објекту Центара изврсности где је уприличено свечано обраћање чланова делегације поводом наставка радова на Центрима изврсности Универзитета у Крагујевцу.

Универзитет у Крагујевцу данас отвара ново поглавље и стаје у ред најбољих универзитета не само на овим већ и на светским просторима, рекао је ректор Универзитета проф. др Ненад Филиповић. Важно је и да сврху свега што данас радимо виде млади истраживачи али и они коју су тек уписали факултет, да схвате поруку и у свет иду да надограђују своје знање али да у својој земљи раде и примене та знања. Доделом преко двеста новоизграђених станова решено је стамбено питање младих научника и истраживача, а изградњом Центара изврсности они добијају простор, опрему и пројекте за свој рад и то у оном делу где је Универзитет у Крагујевцу препознат, а то је Шангајска листа.

Изградњом Центара изврсности ствара се савремени простор за повезивање различитих научних дисциплина – медицине, биологије, биомедицине, хемије, техничких и инжењерских наука и биомедицинског инжењеринга.

У Републици Србији по први пут ће се створити услови за чување, коришћење и истраживања матичних ћелија, на својој територији и од стране домаћих стручњака, што би представљало немерљив стратешки допринос и очување националног интереса, у развоју науке.

Овом важном догађају за Универзитет у Крагујевцу, град Крагујевац и целу Републику Србију, присуствовали су декани факултета чланица Универзитета у Крагујевцу, представници институција Града, чланови академске заједнице и велики број представника средстава информисања.


Фото галерија: