Пријаве за Студије Холокауста још увек отворене!

Позивамо студенте различитих профила основних, мастер и докторских академских студија Универзитета у Крагујевцу да у академској 2021/2022. години искористе ову значајну прилику и да у организацији ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА Универзитета у Крагујевцу похађају бесплатне курсеве у оквиру Студија Холокауста. Планирано је да се предавања одржавају у просторијама Универзитета у Крагујевцу. За студенте који не буду у могућности да физички присуствују, приступ предавањима биће омогућен путем конференцијских алатки. У зависности од епидемиолошке ситуације постоји могућност преласка на онлајн режим рада.

Студентима који буду похађали курсеве, остварени резултати ће сходно Правилнику о вредновању ваннаставних активности студената бити унети у додатаку дипломи под ознаком ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА.

Сви заинтересовани студенти моћи ће да се пријаве за курсеве преко google упитника. Студенти се могу пријавити на све курсеве који их интересују – нема ограничења у броју; потребно је пријавити курс по курс.

Линк: docs.google.com/forms/d/1jGJEU48ieGYA35mtdrB2bBnlKrYIdsvD9-adIOsk0gY/edit

 

За сва питања можете писати на centarzastudijesecanja@gmail.com Заинтересовани могу добити и силабусе у пуној верзији.

Предавања почињу у интервалу од прве недеље до треће недеље октобра месеца – могуће је и накнадно пријављивање.

 

ЦЕНТАР ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА (ЦСС) при Универзитету у Крагујевцу основан је 2020. године с циљем да окупи и понуди интердисциплинарну и мултидисциплинарну платформу за истраживаче који раде на пољу културног памћења у најширем смислу. Тежња ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА јесте да постане важан форум за поље студија сећања – како путем округлих столова, семинара, радионица, предавања и интердисциплинарних конференција, тако и кроз снажно присуство на мрежи.

Препознајући наше тежње, жеље и амбиције, интернационална јеврејска организација с центром у Сједињеним Америчким Државама, Claims Conference, одобрила нам је финансијску подршку да по први пут у Србији покренемо Студије Холокауста у оквиру студијских програма Универзитета у Крагујевцу. Студије Холокауста осмишљене су с циљем да се студенти различитих профила, пре свега друштвено-хуманистичких наука заинтересују да се упознају с историјским контекстом који је претходио и за директну последицу имао Холокауст. Предавања из програма Студија Холокауста покривају најразличитије области: књижевност, уметност, културу сећања, јеврејску културу, права итд. У темељу овог програма су сазнања о токовима и разноликости јеврејске културе, као и познавања вековима дуге историје европског антисемитизма који је резултирао нестанком милионске јеврејске популације једнако као и брисањем материјалних остатака јеврејске културе.

 

Надамо се да ћете се пријавити и да ћемо испунити ваша очекивања и интересовања.

               

Управник Центра за студије сећања

проф. др Катарина Мелић