ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ И ОПРЕМАЊУ ЛЕГАТА АКАДЕМИКА НИКОЛЕ КОКЕ ЈАНКОВИЋА

Уговор о изградњи и опремању легата академика Николе Коке Јанковића, почасног доктора наука Универзитета у Крагујевцу, потписан је данас између ректора Универзитета у Крагујевцу, проф. др Слободана Арсенијевић и градоначелник града Крагујевца, Верољуба Стевановића, уз присуство представника Универзитета у Крагујевцу, академика Николе Коке Јанковића, академика Николе Хајдина, председника Српске академије наука и уметности и академика Ивана Гутмана, управника Центра САНУ и Универзитета у Крагујевцу.

Овим Уговором град Крагујевац обавезује се да, као инвеститор изградње објекта Легата, објекат изгради у периоду 2012/2013. године, а Универзитет у Крагујевцу да га у року од шест месеци од изградње опреми и тиме стави у функцију Легат и просторије Центра САНУ, како је условљено Уговором о легату-поклону Николе Коке Јанковића.

Уговор о легату-поклону Николе Коке Јанковића потписан је 17. марта 2012. године и предвиђа изградњу објекта у којем ће, у једном делу, бити изложена стална поставка његових вајарских дела и других уметничких предмета из његове збирке, а у другом просторије Центра за научно-истраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу.

Архитекта Зоран Гагић, изабран аутор од стране Николе Коке Јанковића, присутнима је презентовао идејно решење зграде Легата.

„Дошао сам до идеје да то буде нешто као скулптура постављена на постаменту, као грчки храмови. План је да скулптуре Николе Коке Јанковића постану део фасаде. Не сматрам да је то објекат, већ скулптура Коке Јанковића.“

По завршетку излагања господина Гагића, присутни су обишли локацију будуће зграде Легата, а симболичним постављањем камена темељца који су положили академик Никола Хајдин и господин Верољуб Стевановић, отпочела је реализација овог Уговора.


Фото галерија: