Отворен позив у оквиру програма Хоризонт Европа ‒ Pushing the limit of robotics cognition (AI, Data and Robotics Partnership) (RIA)

Рок за пријаву: 21. октобар 2021. године (до 17 часова по бриселском времену)

ИД позива: HORIZON-CL4-2021-DIGITAL-EMERGING-01-11

Тема: Главни исход овог позива је нова генерација робота заснованих на вештачкој интелигенцији. Остваривање овог циља би требало постићи оснаживањем робота развијенијом врстом вештачке интелигенције, омогућавајући им тиме бољу перцепцију и разумевање света. Одабрани пројектни предлози за овај позив ће се фокусирати на  остваривање једног од следећа два циља:

  • роботи су паметнији, са побољшаним могућностима и функционалностима (укључујући сложене функционалности, попут манипулације деликатним, динамичким или објектима неправилног облика, навигације у неконтролисаним и променљивим или изазовним и суровим окружењима, итд.) и са повећаним нивоом аутономије у поређењу са тренутним достигнућима; или
  • сигурна и поуздана сарадња и међусобно разумевање између човека и робота, и аутоматизовано прилагођавање робота у интеракцији између човека и робота усмерено на човека.

Минимум конзорцијума:

  • Најмање три институције из држава чланица ЕУ или ХЕ придружених земаља. Минимум један партнер мора бити из државе чланице ЕУ.

Индикативни буџет за цео позив: 44,5 милиона евра

Буџет по пројекту: око 5 милиона евра

Очекиван број одобрених пројеката: 9

Корисни линкови:

Званична страница позива

ХЕ Главни радни програм – Општи увод

ХЕ Главни радни програм – Дигитално, индустрија и свемир

ХЕ Главни радни програм – Општи анекси

ХЕ Програмски водич

ХЕ Пример пројектне пријаве (HE RIA, IA)

ХЕ Евалуативни формулар (HE RIA, IA)

Општи модел уговора о додели бесповратних средстава