Отворен позив у оквиру програма Хоризонт Европа - Scalable privacy-preserving technologies for cross-border federated computation in Europe involving personal data (RIA)

Позив: HORIZON-CL3-2021-CS-01-04

Рок за пријаву: 21. октобар 2021. године

Тема: Коришћење великих података за дигиталне услуге и научна истраживања доноси нове могућности и изазове. На пример, методе машинског учења обрађују медицинске податке и податке о понашању ради проналажења узрока и објашњења болести или здравствених ризика. Међутим, велика количина ових података су лични подаци. Злоупотреба ове врсте података и потенцијално кршење приватности представљају претњу сајбер-сигурности за појединце, друштво и економију и препреку за даљи развој области које укључују личне податке. Напредне рачунарске технике, попут хомоморфне енкрипције, безбедног израчунавања са више учесника и диференцијалне приватности, показале су се ефикаснима за решавање ових изазова. Међутим, потребна су даља истраживања како би се осигурала њихова применљивост у стварним сценаријима.

Услови учешћа за земље:

  • Земље чланице ЕУ (укључујући и њихове удаљене регије)
  • Прекоморске земље и територије везане за ЕУ чланице
  • Земље ван ЕУ (придружене ХЕ земље или земље са ниским или средњим приходом)
  • Одређени број земаља које аутоматски не испуњавају услове за финансирање, али су поставиле посебне одредбе како би омогућиле финансирање својим учесницима у ХЕ пројектима (погледати Програмски водич)

Минимум конзорцијума:

  • Најмање три институције из држава чланица ЕУ или ХЕ придружених земаља. Минимум један партнер мора бити из државе чланице ЕУ (Research and Innovation Actions)
  • Конзорцијум треба да обједини интердисциплинарну експертизу и капацитете који покривају понуду и потражњу (индустрија, пружаоци услуга, крајњи корисници). Такође се подстиче учешће малих и средњих предузећа.

Стопа финансирања: 100%

Буџет позива: 17 милиона ЕУР

Буџет пројекта: 3 - 5 милионa ЕУР

Корисни линкови: