Промовисана књига др Душана Марковића „Професори и слушатељи Лицеума Књажества србског у Крагујевцу“

У свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, 15. јуна 2021, пред великим бројем заинтересоване публике, промовисана је књига из историје развоја Лицеја, чији је аутор др Душан Марковић (1936-1996), а издавачи су: Универзитет у Крагујевцу, ПМФ и Правни факултет.

Рукопис под називом „Професори и слушатељи Лицеума Књажества србског у Крагујевцу“ др Душана Марковића Прине, хемичара, који је радио на ПМФ-у у Крагујевцу,  настао је пре око четири деценије, а објављен је у мају 2021. године, у част обележавања Дана Универзитета у Крагујевцу, а у издању Универзитета у Крагујевцу, ПМФ-а и Правног факултета.

На промоцији ове значајне књиге за историју образовања у Србији, као и за националну и завичајну историографију говорили су,  у име издавача: проф. др Ненад Филиповић, ректор, проф. др Марија Станић, декан ПМФ-а и проф. др Драган Вујисић, декан Правног факултета. Они су истакли своје велико задовољство што су учествовали у том издавачком пројекту, с надом да ће резултати архивског истраживања изнесени у књизи, бити подстицај за будуће истраживаче богате историје Крагујевца и Шумадије.

О  садржају књиге говорио је проф. др Радош Љушић, историчар, који је својевремено рецензирао рукопис др Душана Марковића. Он је указао за изузетан значај рукописа који описује услове настанка Лицеја Књажества србског, као прве високообразовне институције у обновљеној Србији, начин његовог функционисања током прве три године рада Крагујевцу, као и  списак и опис наставника и слушатеља Лицеја. Рукопис др Душана Марковића је додатно занимљив читаоцима јер описује време и прилике у  Крагујевцу у периоду када се ломила одлука не само око седишта Лицеја, већ и око престоничког статуса Крагујевца.

Академик Иван Гутман је евоцирао сећања  на аутора, свог колегу и једног од најбољих пријатеља, присећајући се и необичне судбине рукописа, који својевремено, и поред ауторовог ангажовања, није био објављен.

Немања Марковић, студент Правног факултета и унук пок. аутора, који је заслужан за проналажење затуреног рукописа, захвалио је свим издавачима на подршци, као и академику Ивану Гутману који је својим ауторитетом помогао да рукопис угледа светло дана.

Програм је водила Лела Вујошевић, секретар Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, која је приредила књигу за штампу и написала предговор.

У музичком делу програма учествовали су Бојан Павловић, тенор и Ђорђе Веселиновић, хармоникаш,  студенти  ФИЛУМ-а који су својим талентом допринели изузетно пријатној атмосфери  током промоције, изводећи старе српске песме.


Фото галерија: