Usvojen glavni radni program Horizonta Evrope

Evropska komisija je usvojila glavni radni program Horizonta Evrope za period 2021‒2022, time definišući ciljeve i posebna tematska područja ovog programa. Predviđeno je finansiranje od 14,7 milijardi evra za projekte koji će pomoći ubrzanju zelene i digitalne tranzicije, doprineti održivom oporavku od pandemije virusa Covid19 i otpornosti EU na buduće krize. Programom će se podržati evropski istraživači putem stipendija, obuke i razmene; izgraditi povezaniji i efikasniji evropski inovacioni ekosistemi i stvoriti istraživačka infrastruktura svetske klase.

Jedan od ciljeva Horizonta Evrope je proširivanje geografskog opsega celokupnog programa, stvaranjem dodatnih mogućnosti za učešće istraživača, naučnika, kompanija, institucija ili drugih zainteresovanih ustanova pod generalno istim uslovima kao i za države članice. što istovremeno ima za cilj i jačanje Evropskog istraživačkog prostora.

Većina sredstava iz programa Horizont Evropa se dodeljuje na osnovu poziva za podnošenje predloga projekata utvrđenih u radnim programima. Evropska komisija je objavila sve programe rada za 2021/22 na portalu Funding & Tenders opportunities. Oni se mogu naći u sekciji „Reference Documents“ zvanične stranice radnog programa.

 

Korisni linkovi:

Radni program

Informativni listovi

Video prezentacija programa Horizont Evropa

Prvi strateški plan za period 2021‒2024

Otvoreni pozivi u okviru programa Horizont Evropa