Академик Радоје Чоловић одржао предавање о академику Владану Ђорђевићу (1844-1930)

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, академик Радоје Чоловић одржао је предавање: „Академик Владан Ђорђевић (1844-1930) – оснивач Српског друштва Црвеног крста“, у уторак, 8. јуна 2021. у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу.

Академик Владан Ђорђевић једна је од најмаркантнијих личности модерне српске историје и оставио је значајног трага у различитим областима науке, културе, друштвено-политичког живота, хуманитарног рада. Зато је Српска академија наука и уметности  2020. годину посветила Владану Ђорђевићу, обележивши 90 година од његове смрти.

Председник Организационог одбора за обележавање године др Владана Ђорђевића био је академик Радоје Чоловић, председник Српског лекарског друштва. Он је на предавању на Универзитету у  Крагујевцу говорио о животу у делу првог школованог српског хирурга и једне од најзначајнијих личности српске медицине, реформатору војног санитета и цивилне здравствене заштите у Србији 19. века, оснивачу Националног лекарског друштва и Црвеног крста, утемељивачу медицинског законодавства, оснивачу и четвртвековном уреднику Српског архивског часописа, писцу историографских дела из историје медицине, као и романа, приповедака, мемоара, националног делатника и културног посленика. У свом надахнутом предавању, академик Радоје Чоловић се посебно осврнуо на сегменте из живота овог националног великана који су везани за Крагујевац и околину.


Фото галерија: