Гостовање академика Горана Петровића, књижевника

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, у оквиру програма „Сусрети са ствараоцима“, у Универзитетској галерији, гостовао је академик Горан Петровић, књижевник.

У оквиру програма „Сусрети са ствараоцима“, који је одржан у петак 28. маја 2021. године у Универзитетској галерији у Крагујевцу, академик Горан Петровић је, у разговору са проф. др Чаславом Николићем, осветлио неколико важних аспеката поетике свог књижевног стваралаштва. Говорио је о свом поимању писања, о томе како се реконструише језик и културни хоризонт епохе, у чему савремени писци препознају важност хришћанских симболичких представа, какве ефекте остварује иронијско уоквирење фикционих визија, како се и зашто се у његовом делу успоставља димензија фантазмагоричног, зашто је у наративном смислу архитектура занимљива писцима, како процес читања наставља имагинативне могућности литературе итд. Током трибине академик Горан Петровић је прочитао приче из циклуса Приче о мерама.

Уводну реч на трибини дао је академик Милош Ђуран, управник Центра. Овом значајном научном и културном догађају су, поред бројних студената српског језика и књижевности, наставника и сарадника ФУИЛУМ-а, присуствовали људи из културног и јавног живота града.


Фото галерија: