АКТУЕЛНО:

Отворен јавни позив UNDP-а ‒ Serbia’s Official Development Assistance (ODA) Challenge Call for Proposals

Како би локалне иновације, стручност и знање постале део званичне развојне помоћи коју Република Србија пружа Републици Северној Македонији и Републици Албанији у оквиру иницијативе за регионалну сарадњу „Мали Шенген“, Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији објавио је позив за доделу средстава за иновативна решења која могу да пруже одговор на последице кризе изазване пандемијом вируса Covid-19 у те две земље.

Рок за пријаву: 28. јун 2021. године

Тема: Циљ овог позива је да омогући јавним и приватним предузећима, као и академским и истраживачким институцијама из Србије да партнерским предузећима и организацијама у Републици Северној Македонији и/или Републици Албанији, пренесу иновативна решења чија примена може да ублажи социо-економске последице пандемије вируса Covid-19 и допринесе опоравку тих земаља од кризе.

Области којима пројектна решења треба да се баве су:

  • Нове дигиталне услуге – иновативна дигитална решења у сектору услуга, која су инклузивна и одржива.
  • Бесконтактне економске активности – иновативна решења која уводе нове начине производње/потрошње и подржавају бесконтактне економске активности, услуге испоруке робе и могућности рада на даљину, како би се подстакао економски раст.
  • Здравље и добробит – иновативна решења која промовишу здравље појединаца, као и психо-социјално благостање и друге начине побољшања добробити становништва, како би се подржала добробит појединаца и заједница.

Кандидати могу да пријаве већ примењен нов приступ, производ или услугу, а могу и да предложе студију изводљивости која би тестирала предложено решење. Пријављени кандидати су у обавези да сами успоставе партнерства у Републици Северној Македонији и/или Републици Албанији, како би се осигурало да предложена решења буду прилагођена локалном контексту и одржива у локалним условима. Изводљивост идеје у партнерској држави/државама мора бити доказана и документована у процесу пријаве.

Услови за конзорцијум:

  • Подносиоци пријаве могу да се пријаве самостално или у конзорцијуму са другим правним лицем из Србије.
  • Ако је подносилац пријаве група правних лица која ће формирати или су формирали конзорцијум, они ће у свом предлогу пројекта потврдити да:

(1) су одредили једну странку која ће деловати као водећи подносилац пријаве, која има овлашћење да законски обавеже чланове конзорцијума заједно и појединачно, што ће бити доказано прописно овереним споразумом између правних лица и достављено као прилог пројектној пријави; и

(2) ако им се додели уговор, уговор ће склопити UNDP и изабрани водећи подносилац пријаве, који ће деловати у име и за рачун свих чланова конзорцијума.

Услови за учешће:

  • Подносилац пријаве (компанија из приватног сектора/ јавно предузеће/ универзитет / истраживачки институт) мора бити регистрован у Србији.
  • Сви подносиоци пријаве морају да успоставе партнерства са локалним партнерима из Републике Северне Македоније и / или Републике Албаније (у зависности од тога у којој земљи ће се применити предложено решење) како би се обезбедило да одрживост решења буде у локалним условима. Изјава о партнерству са локалним партнером из Републике Северне Македоније и / или Републике Албаније у облику писма подршке или уговора мора се поднети у фази пријаве, као прилог уз образац пријаве.

Трајање пројекта: Пројекат мора бити завршен до децембра 2021. године.

Буџет: До $40 000 за примену пројектног решења. Подносиоци пријава морају да обезбеде суфинансирање у износу од најмање 20% укупних трошкова пројекта.

Детаљно упутство за пријављивање може се преузети овде, пријавни формулар овде, а формулар буџета овде. Документацију је неопходно попунити на енглеском језику.

Пријаве, као и питања у вези са конкурсом достављају се електронском поштом на адресу oda.challenge.rs@undp.org.

Званична страница позива