Одржан научни скуп „80 година од избијања Другог светског рата на простору Југославије и страдања града Крагујевца: Нови помаци или ревизије историје”

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, у сарадњи са Институтом за новију историју Србије, организовао је научни скуп „80 година од избијања Другог светског рата на простору Југославије и страдања града Крагујевца: Нови помаци или ревизије историје”, 25. маја 2021. у свечаној сали Универзитета у Крагујевцу.

Осамдесет година од почетка рата на простору Југославије и крагујевачког страдања, што представља један од најдраматичнијих догађања у националној историји двадесетог века, повод је да се окупе историчари који би представили нове помаке у истраживањима, анализама и интерпретацијама. Двадесетак историчара и теоретичара из Београда (из Института за новију историју Србије, Института савремену историју, Института за стратешка истраживања, Филозофског факултета), из Крагујевца (Завода за заштиту споменика културе и истраживачи) и Горњег Милановца (Музеја Рудничко-таковског краја) бавили су се темама ревизионизма, геноцида  и културе сећања, оценама узрока и последица Другог светског рата и последица окупације, као и темама које реферишу на међународни контекст.

Оцена учесника скупа је да је тема Другог светског рата и даље веома жива, у националном, регионалном и међународном контексту, као и да је значајан утицај ове теме на културно-просветно наслеђе. Задатак историчара je не само да трагају за новим чињеницама и историјским фактима, већ и да критикују покушаје идеолошке и политичке злоупотребе анализа догађаја из Другог светског рата у Србији и у Европи уопште у контексту вишеслојног грађанског рата,  како оне не би биле предмет подела у сукоба међу људима, већ дијалога и сарадње.

На отварању скупа говорили су: дописни члан Милош Ђуран, управник Центра, проф. др Ненад Филиповић, ректор, мр Миљан Бјелетић, градски већник за културу и др Миле Бјелајац, директор Инистутута за новију историју Србије. У уметничком делу програма наступиле су проф. Марина Трајковић – Биџовски, сопран, и проф. Сања Вукосављевић - Миленић, пијанисткиња, које су извеле дела композитора који су се бавили ратним темама:  Војне Нешић, Милоја Милојевића и Милана Пребанде.

Учесници скупа обишли су Спомен парк “Крагујевачки октобар”, гробнице и споменике, као и сталну музејску поставку која се односи на крагујевачку трагедију.


Фото галерија: