Научни скуп „80 година од избијања Другог светског рата на простору Југославије и страдања града Крагујевца: Нови помаци или ревизије историје”

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, у сарадњи са Институтом за новију историју Србије, организује научни скуп „80 година од избијања Другог светског рата на простору Југославије и страдања града Крагујевца: Нови помаци или ревизије историје”, 25. маја у свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, са почетком у 10 часова.

Осамдесет година од почетка рата на простору Југославије и крагујевачког страдања, када готово и нема више живих учесника догађаја, повод је да се окупе историчари који би представили нове помаке у нашим знањима о најдраматичнијем периоду двадесетог века. Ова значајна годишњица, нажалост, обележена је у свету новим интерпретацијама и неким драстичним променама у оценама узрока и последица Другог светског рата. Са новим нараштајем историчара отпочела су истраживања на мање познатим аспектима Другог светског рата и овај научни скуп је прилика да се неки од резултата тих истраживања изложе.

На отварању скупа учествују: дописни члан Милош Ђуран, управник Центра, проф. др Ненад Филиповић, ректор, мр Миљан Бјелетић, градски већник за културу и др Миле Бјелајац, директор Института за новију историју Србије.

Научни скуп на Универзитету у Крагујевцу окупиће двадесетак еминентних историчара и теоретичара из Београда и Крагујевца, чији ће радови и саопштења бити штампани у истоименом зборнику. Подршку организацији скупа дали су: Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Град Крагујевац.