Promovisana knjiga „Hemijske priče iz carstva biljaka“

Knjiga „Hemijske priče iz carstva biljaka“ čiji su autori: akademik Ivan Gutman, prof. dr Gorica Đelić i akademik Vladimir Stevanović promovisana je u svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu, 19. maja 2021. godine.

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu objavio je, polovinom 2020. godine, naučno-popularnu knjigu „Hemijske priče iz carstva biljaka u kojoj je predstavljeno veliko hemijsko bogatstvo koje se krije u biljkama i načini na koje savremena hemija omogućava da razumemo i primenimo mnoge pojave iz biljnog carstva. Pozdravnu reč, u ime izdavača knjige, dao je dopisni član SANU Miloš Đuran, upravnik Centra.

Na promociji organizovanoj u svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu učestvovali su autori: akademik Ivan Gutman, profesor emeritus Univerziteta u Kragujevcu,  prof. dr Gorica Đelić (Institut za biologiju i ekologiju, PMF, Kragujevac) i akademik Vladimir Stevanović (sekretar Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU). Oni su govorili o biljkama predstavljenim u knjizi koje uglavnom rastu na našim poljima, livadama i šumama, a koje su svojevrsne hemijske fabrike jer proizvode najrazličitije hemikalije, koje mogu biti korisne ili štetne po čoveka.


Foto galerija: