Универзитет у Крагујевцу посетио оснивач „Фонда Милеве Попиводе“

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, 28. априла 2021. године, састао се са господином Александром Попиводом, иницијатором идеје о оснивању Фонда Милеве Попиводе у сарадњи са Универзитетом у Крагујевцу.

Реч је о Фонду који је у току 2020. године формиран на захтев и чији је донатор Крагујевчанин Александар Попивода, син Милеве Попиводе, који већ 20 година живи и ради у Сједињеним Америчким Државама.

У жељи да сачува успомену на своју мајку, која је била професор српског језика и књижевности, а која је свој радни век провела као кустос Спомен-парка „Крагујевачки октобар“,  изразио је жељу да стипендира студента IV године студијског програма Српски језик и књижевност на Универзитету у Крагујевцу.

Посвећеност професији коју је Милева Попивода изузетно волела, обележила је њен живот и тиме инспирисала породицу да оснује фонд који ће носити њено име. Идеја оснивача била је да лауреати буду талентовани млади људи са посебном породичном и материјалном ситуацијом, како би им додељена стипендија олакшала услове за стицање потребних академских вештина и како би лакше дошли до циља и завршетка студија.

Овогодишња стипендија додељена је у оквиру Светосавске академије Универзитета у Крагујевцу Тамари Минић, студенту IV године основних академских студија на студијама Српског језика и књижевности на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 9,69.

Универзитет у Крагујевцу и породица Попивода надају се наставку успешне сарадње и у будућности.


Фото галерија: