Зборник Од престонице до индустријског центра Србије - Крагујевац средином 19. века промовисан у Музеју у Горњем Милановцу

У Музеју рудничко-таковског краја у Гоњем Милановцу промовисан је историјски зборник Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, 22. априла 2021.

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу објавио је, у децембру 2020. године, зборник Од престонице до индустријског центра Србије – Крагујевац средином 19. века. Зборник садржи реферате са истоименог округлог стола одржаног 17. октобра 2019. године на Универзитету у Крагујевцу.  Штампање зборника подржало је Министарство, просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Зборник је промовисан у Галерији Музеја рудничко-таковског краја у Гоњем Милановцу, 22. априла 2021. у склопу обележавања Дана општине Горњи Милановац и годишњице подизања Другог српског устанка у Такову.

На промоцији је, у име издавача, говорила проф. др Весна Ранковић, проректор за научноистраживачки рад Универзитета у Крагујевцу и члан Стручног научног већа Центра. О садржају зборника говорила је др Александра Вулетић, виши научни сарадник Историјског института из Београда, један од учесника округлог стола. Александар Марушић, виши кустос историчар, директор Музеја, изнео је садржај свог реферата објављеног у зборнику, који се односи на историографске податке о Горњој Црнући у време док је била престоница Милошеве Србије.

Уводну реч дала је Мирјана Глишовић, виши библиотекар, осврћући се на ток организације скупа и сарадњу Музеја са Центром за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу.


Фото галерија: