ЛЕГАТ НИКОЛЕ КОКЕ ЈАНКОВИЋА УНИВЕРЗИТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ

Званичном посетом академика Николе Хајдина, председника Српске академије наука и уметности и академика Николе Коке Јанковића Универзитету у Крагујевцу, 18. јануара 2012. године настављени су преговори са проф. др Слободаном Арсенијевићем, ректором Универзитета у Крагујевцу и господином Верољубом Стевановићем, градоначелником града Крагујевца, на тему легата Николе Коке Јанковића и о раду Центра за научно истраживачки рад Српске академије наука и уметности и Универзитета у Крагујевцу.

У нарeдном периоду очекује се потписивање Уговора о легату – поклону професора Јанковића који подразумева завештање његових скулптура (вајарских дела) Универзитету и Граду. Тиме би његова дела била стављена на располагање Универзитету и Граду, а за потребе легата подразумевала би се изградња објекта у којем ће бити изложена стална поставка вајарских дела Коке Јанковића. Поред галеријско-музејског простора овог здања предвиђене су и канцеларије за потребе одељења САНУ, Центар за научно истраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу.
„За Српску академију наука и уметности велика је част што њен тако угледан члан попут Николе Коке Јанковића добија овакву почаст у свом родном граду. САНУ и Универзитет имају велику амбицију да овај простор претворе у огранак Академије. Ово што Универзитет у Крагујевцу ради су озбиљни почеци ширења науке на територији Србије.“ – закључио је академик Никола Хајдин, председник САНУ.
„Почаствован сам, захваљујем се Универзитету у Крагујевцу и граду. У Крагујевцу сам провео 20 година свог живота а у Београду наредних 60. Када бих те године расподелио на теразије, увек би превагнуле оне проведене у Крагујевцу. Драго ми је што ће се овај легат налазити у самом центу универзитетских збивања и надам се да ће дуго живети и користити младим уметницима и студентима уметности.“ - истакао је академик Никола Јанковић, почасни доктор Универзитета у Крагујевцу.
„Овај легат и Центар САНУ служиће као водиља Универзитету у развоју науке и уметности.“ - истакао је проф.др Слободан Арсенијевић „ Не само легат, него и простор Центра САНУ од великог су значаја за развој Универзитета у Крагујевцу који тежи ка сталном напретку. Универзитет има вољу да изградњом овог здања и реализацијом осталих планираних пројеката створи интелектуални центар шумадијског региона.“

Према речима градоначелника, Верољуба Стевановића, град Крагујевац се обавезује да ће све припреме и сама градња легата бити ускоро завршене. „Велика је част за Крагујевац да може да овековечи легатом свог суграђанина и академика који је много дао овој земљи и граду Крагујевцу. Ово је порука и за младе генерације које долазе да оно велико што имамо треба да чувамо, негујемо и овековечимо.“

Фото галерија: