Отворен пилот позив у оквиру Иницијативе за изградњу иновационих капацитета за високо образовање

Европски институт за иновације и технологију (ЕИТ) покреће иницијативу за изградњу иновационих капацитета за високо образовање. Нова иницијатива има за циљ остваривање пуног иновационог потенцијала високошколских установа тиме што ће повећати њихов предузетнички и иновациони капацитет и интегрисати их у највећи европски иновациони екосистем.

Рок за пријаву: 25. мај 2021. године
 

Тема: Иницијатива Европског института за иновације и технологију (ЕИТ) и његове Заједнице за знања и иновације помоћи ће високошколским установама широм Европе да ојачају своју способност за иновације. Прецизније, иницијатива има за циљ да подстакне ове институције да сагледају сопствене праксе и развију конкретне акције које ће повећати утицај њихових иновационих и предузетничких активности на локалне и регионалне екосистеме. Одабрани пројекти добиће стручно подучавање и финансирање од Заједнице за знање и иновације ЕИТ-а како би их подржали у постизању ових циљева.

Активности подршке високошколским установама могу се усредсредити на неколико тема, укључујући:

 • Неговање институционалног ангажмана и промена
 • Јачање партнерстава између високошколских, пословних и истраживачких организација
 • Развој услуга за иновације и пословну подршку
 • Побољшање квалитета предузетничког образовања
 • Стварање и ширење знања

У Априлу ће бити одржан вебинар који има за циљ да детаљније представи Иницијативу за изградњу иновационих капацитета за високо образовање, пилот позив за подношење предлога пројектних пријава, услове за испуњавање услова, процену, администрацију, као и смернице о томе како да дефинишете свој акциони план за иновациону визију. Заинтересовани могу присуствовати вебинару 14. априла у 13.30 часова или 15. априла у 10 часова.


Ко се може пријавити: Високошколске установе (са важећом Еразмус повељом за високо образовање) и њихова придружена лица (ако постоје) као потпуни или придружени партнери; јавна или приватна, мала, средња или велика предузећа (укључујући друштвена предузећа); истраживачки институти; јавне институције на локалном, регионалном или националном нивоу; посредничке организације или удружења која представљају институције високог образовања.


Право учешћа: Државе чланице Европске уније, укључујући њихове најудаљеније регионе, прекоморске земље и територије; придружене земље Хоризонта Европе односно Хоризонта 2020 и земље са ниским и средњим приходима.


Конзорцијум: Конзорцијум се мора састојати од најмање четири организације, и то најмање три високошколске институције из трију различитих земаља, од којих:

 • једна високошколска установа мора бити координатор.
 • најмање две друге високошколске установе морају бити пуноправни партнери.
 • најмање једна високошколска установа мора бити постојећи партнер Заједнице знања и иновација Европског института за иновације и технологију.
 • Већина високошколских установа неће бити партнери Заједнице знања и иновација Европског института за иновације и технологију.
 • Најмање једна организација мора бити организација за пружање стручног образовања, организација за истраживање и технологију , мало или средње предузеће, старт-ап предузеће (нпр. СОО организације, РТО, МСП и новооснована предузећа). Ове организације могу бити пуноправни партнери или придружени партнери.


Услови за високошколске установе:

 • Највише руководство високошколске установе  мора потписати  „Писмо  о преузимању обавеза“.
 • Морају бити укључена најмање два факултета или два департмана у оквиру сваке од високошколских установа у подношењу пријаве и спровођењу изабраних високошколских пројеката.
 • Декан или шеф департмана сваког од факултета или департмана који учествују мора потписати  „Писмо о преузимању обавеза“.


Буџет: Максимум финансирања по пројекту је 1 200 000 ЕУР. Током фазе 1 биће доступно финансирање до 400 000 ЕУР по конзорцијуму, а за фазу 2, водећу, биће доступно до 800 000 ЕУР.


Трајање пројекта: 24 месеца подељених у фазу 1 (јул 2021 ‒ децембар 2021) и фазу 2 (јануар 2022 ‒ јул 2023)


Корисни линкови:

Званични позив

Званични сајт за пријаву

Информативни лист

Пријавни формулар за први датум одржавања вебинара

Пријавни формулар за други датум одржавања вебинара