Отворен позив ES-BALK – Високо образовање на Западном Балкану

У жељи да интензивира универзитетску и научну сарадњу са земљама Западног Балкана, Министарство за Европу и спољне послове Републике Француске објавило је јавни позив за пројекте под називом „Високо образовање на Западном Балкану“ или ES-BALK.

Тема: Пројекат „Високо образовање на Западном Балкану“ пружа подршку за покретање иницијатива за академску сарадњу француских високошколских установа и истраживачких центара у земљама Западног Балкана, као и подршку већ започетој сарадњи, помажући им око анализе ситуације на локалном нивоу, боље идентификације локалних потреба за студијском и професионалном обуком, промовишући француски образовни систем који би могао да пружи адекватну едукацију, задржавајући истовремено и европску димензију у циљу што бољег укључивања у европске пројекте.

Право учешћа: Поред Србије, право учешћа имају и Босна и Херцеговина, Албанија, Северна Македонија, Црна Гора и Француска

Право учешћа за институције: јавне или приватне високошколске установе, јавни или приватни истраживачки центри и државни оператер чија је мисија високо образовање (иста установа може да пријави више пројеката)

Услови за конзорцијум:

 • два партнера - високошколска установа или истраживачки центар из Француске и високошколска установа или истраживачки центар једне од наведених држава Западног Балкана или
 • француско-балкански конзорцијум - установе и/или француски истраживачки центар + једна или више високошколских установа или истраживачких центара из различитих балканских земаља.

Буџет пројекта: до 30.000 евра (билатерални) односно до 60.000 евра (регионални)

Прихваћени трошкови: путни трошкови, трошкови комуникације, приступ документацији, мобилизација техничке експертизе, рад на пројекту (до 10% од укупног износа пројекта), ситни материјал или опрема (могуће, до 10% од укупног траженог износа).

Трајање пројекта: почетак активности се очекује у септембру 2021, а пројекти се морају завршити најкасније до 30. новембра 2022. године

Структура позива и активности

 • Компонента 1 „ Прелиминарни процеси “ - Подршка француским приватним и државним високошколским установама и истраживачким центрима који желе да развију своју активност на Западном Балкану, кроз финансирање прелиминарних поступака предузетих са обе стране, у циљу проширивања партнерстава.
  • Активност 1 – успостављање контакта
  • Активност 2 – сагледавање добрих и лоших страна успостављених контаката у циљу започињања партнерстава
  • Активност 3 – подршка огранцима универзитета и истраживачких центара из области хуманистичких и друштвених наука
 • Компонента 2  „Европеизација“ – Подршка јачању постојеће сарадње и покретању нове подржавањем активности обуке и размене између служби за међународне односе високошколских установа како би се активирале полуге финансирања као што су АУФ, Ерасмус + и Хоризонт Европа (списак није коначан).
  • Активност 1 – Техничка подршка и изградња капацитета
  • Активност 2 –Организација и финансирање радних сесија.

Пријава пројекта: подноси се на француском или енглеском језику е-поштом (референца „Позив за ESBalk пројекте – име француског носиоца пројекта“) на адресу esbalk@france-educationinternational.fr.

 

Рок за пријаву: 30. мај 2021. године

 

Корисни линкови

Контакти за додатне информације