Потписан Уговор о сарадњи Универзитета у Крагујевцу и Универзитета Едуконс из Сремске Каменице

Први Уговор о сарадњи између једног државног и једног приватног Универзитета

Полазећи од заједничког интереса за развој наставе и научно истраживачког рада и у настојању проширивања контаката између Универзитета у Крагујевцу и Универзитета Едуконс у Сремској Каменици, 13. јануара 2012. године, у ректорату Универзитета у Крагујевцу потписан је Општи уговор о научној и наставној сарадњи ове две високошколске установе.

Ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Слободан Арсенијевић и ректор Универзитета Едуконс, проф. др Александар Андрејевић истакли су да је потписивање овог уговора преседан у дугогодишњој пракси високог образовања у Србији. Наиме, ово је прво до сада потписивање званичног акта о сарадњи једног државног и једног приватног универзитета у Србији.

Према речима професора Андрејевића потписивање овог уговора за „Едуконс“ је изузетно значајно, јер представља потврду квалитета његовог наставног и научног рада, с обзиром да је универзитет прошао детаљну анализу својих капацитета приликом припрема за потписивање овог уговора.

„Изузетна је част потписати уговор са реномираним универзитетом, попут Универзитета у Крагујевцу. Наш универзитет је млад, постоји свега 3 године, зато имамо посебно задовољство што нашу прву сарадњу са неким од државних универзитета успостављамо баш са крагујевачким.“ - истакао је ректор Универзитета Едуконс у Сремској Каменици, проф.др Александар Андрејевић.

„Између државних и приватних факултета не треба да постоји компетиција. Не треба гледати са потцењивањем на младе универзитете већ им пружити помоћ и подршку јер је важан квалитет установа у високом образовању, а не то ко је њен оснивач“ – истакао је ректор Универзитета у Крагујевцу. „Едуконс има изузетно квалитетне студијске програме и лабораторијску опрему у области заштите животне средине и екологији што нам пружа широке могућности у успостављању сарадње. Треба да будемо реални , Природно-математички факултет Универзитета у Крагујевцу, иако је један од десет најбољих у Србији, нема опрему попут Универзитета Едуконс. Ово је само једна од погодности овог уговора за факултете нашег универзитета.“ – закључио је проф. др Слободан Арсенијевић.


Фото галерија: