Отворен позив у оквиру пројекта AI4EU ‒ AI4EU CALL FOR SOLUTIONS

Пројекат AI4EU CALL FOR SOLUTIONS има за циљ да за седам дефинисаних проблема у оквиру индустрије, пословања и друштва пронађе решења базирана на технологији вештачке интелигенције (AI технологије). Траже се истраживачи и предузећа са искуством у развитку AI технологије за блиску сарадњу на пројекту.

Опис: AI4EU је пројекат Европске уније који настоји да створи и развије јединствени европски екосистем вештачке интелигенције, обједињујући доступна знања, алгоритме, алате и ресурсе на једном месту чинећи их приступачним и пријемчивим за кориснике. AI4EU CALL FOR SOLUTIONS је део AI4EU пројекта који има за циљ да за један од дефинисаних изазова у секторима индустрије, пословања и друштва пронађе решења базирана на технологији вештачке интелигенције, чиме ће омогућити предузећима и јавним секторима ефикасније пословање и помоћи им да на лакши и бољи начин своје услуге пруже корисницима и грађанима. Решење би требало бити на петом нивоу технолошке спремности и креирано употребом већ постојећих услуга изложеним на AI4EU платформи или развитком нових компоненти које могу бити даље примењиване у датом сектору.  

Одабрани кандидати улазе у Програм подршке који подразумева:

  • Паушалну суму до 70.000 евра за сарадњу са предузећем или AI4EU партнером који је поставио изазов.
  • Тренинг на AI4EU платформи (приступ ресурсима, публикацијама и сл.)
  • Менторство и онлајн сесије на сваке две недеље, предвиђене за праћење напретка на пројекту.
  • Промоцију путем AI4EU дигиталних канала и догађаја као AI4EU амбасадори.

Право учешћа за земље: земље чланице Европске уније и њихове прекоморске територије, придружене земље Хоризонта 2020, Уједињено Краљевство

Право учешћа за организације: истраживачке организације (институције чија је главна делатност усмерена на истраживање и развијање нивоа знања и/или технологије, нпр. истраживачки одсек државног универзитета или државног института или приватна организација које је део неке веће организације), старт-ап предузећа, мала, средња и велика предузећа.

Износ финансирања: до 70.000 ЕУР

Трајање пројекта: 6 месеци

рок за пријаву: 29. април 2021. године (до 13 часова)

Временски оквир евалуације након пријаве: 08. април 2021. године ‒ 28. јун 2021. године

Процес пријаве

Пре самог пријављивања, нацрт решења се мора објавити на AI4EU платформи. Пројекат мора бити на петом нивоу технолошке спремности  у тренутку пријаве. Само пријаве на енглеском језику ће бити прихваћене.

Корисни линкови: