Одржан састанак у оквиру пројекта Употреба метода вештачке интелигенције и машинског учења на смањење ефеката COVID-19 – COVIDAI

У Ректорату Универзитета у Крагујевцу, 15. децембра 2020. године, између представника Универзитета у Крагујевцу и Универзитета у Ријеци, одржан је састанак у оквиру пројекта Употреба метода вештачке интелигенције и машинског учења на смањење ефеката COVID-19 – COVIDAI.

Састанку су присуствовали ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић и проф. др Златан Цар са Универзитета у Ријеци. На састанку су разматране активности у последњој фази пројекта.

Од јула 2020. године у оквиру пројекта развијан је персонализовани модел који прати стање пацијента од тренутка заразе и који предвиђа даљи ток развоја болести COVID-19 код тог пацијента, као и епидемиолошки модел који прати број заражених на нивоу једне популације, нпр. државе, и предвиђа бројеве у времену у различитим категоријама, као што су бројеви заражених, преминулих, опорављених итд. Модели су најпре развијани на малом броју пацијената јер подаци нису били одмах доступни. У међувремену, базе на којима су модели тренирани постале су знатно веће.

У току је валидација модела на реалним клиничким подацима и припрема више радова за часописе у којима ће добијени резултати бити објављени.


Више информација можете да видите на сајту Пројекта и на сајту Универзитета.


Фото галерија: