Посетa представника Француског Културног Института

Посетом представника Француског Културног Института, Министарства културе Републике Србије и Завода за заштиту споменика, 22. новебра 2011. године, Универзитету у Крагујевцу и Скупштинi града, одигран је први корак ка ревитализацији индустријског наслеђа у оквиру комплекса „Кнежев арсенал“.

Након пријема у Скупштини града, представници Француског Културног Института, Marie- Christine Weiner, Paul Smith и Jean-Luc Goester, заједно са представницима Министарства и завода за заштиту споменика, посетили су Универзитет у Крагујевцу, где су настављени разговори о могућностима ревитализације индустријског наслеђа комплекса „Кнежев арсенал“, површине 6000 квадратних метара, и то објеката који су планирани за смештај Филолошко-уметничког факултета.
Госте из Француске поздравио је ректор, проф. др Слободан Арсенијевић назначивши квалитет рада Универзитета и његов потенцијал за остваривање овог пројекта.

„Дошли сте на Универзитет у Крагујевцу, који има око 15.000 студената, а око 1000 наставника, који је у научно-истраживачкој делатности један од најјачих у Србији. Универзитет у Крагујевцу има добар потенцијал, а наша идеја, да се овај простор претвори у креативан центар где ће студенти да уче, је у складу са оним што је жеља града и Министарства културе, да се коплекс „Кнежев арсенал“ очува и да оживи.“
Ревитализација овог пројекта отпочела је још 2005. године, када је направљена мапа са најзначајнијим објектима и настала првобитна идеја Универзитета у Крагујевцу да се ти објекти могу искористити као просторије Филолошко-уметничког факултета, који би на најбољи могући начин и приказао значај „Кнежевог арсенала“.
Посетивши и сам „Кнежев арсенал“, господин Paul Smith, иначе историчар и индустријски археолог, нагласио је да дели наше мишљење о значају „Кнежевог арсенала“ и да су нестрпљиви да учествују у ревитализацији истог и остваре овај сан.