Veliki naučni park – onlajn

Univerzitet u Kragujevcu, u petak, 13. novembra sa početkom u 14 časova, realizuje projekat Veliki naučni park, u onlajn formatu. Naučnici sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta inženjerskih nauka izvešće naučne eksperimente iz oblasti mašinstva, fizike i hemije, a svi zainteresovani moći će da prate prenos izvođenja eksperimenata na fejsbuk i instagram stranicama Univerziteta. Projekat finansira Centar za promociju nauke.

Naučnici sa Fakulteta inženjerskih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu predstaviće eksperimente u okviru tri radionice:

 

„Snimi kako hodam”

Radionica podrazumeva kombinaciju edukativne, interaktivne i eksperimentalne demonstracije snimanja ljudskog hodanja. Kroz ovu radionicu učesnici će biti u prilici da obnove osnovne zakone mehanike i da se upoznaju sa oblastima biomehanike i bioinženjeringa. Pomoću kompjutera sa softverom za analizu snimljenih pokreta, učesnici će moći direktno na kompjuteru da prate snimljene signale.

 

 „Fizika je svuda oko nas”

Radionica je namenjena popularizaciji fizike kroz zanimljive oglede iz mehanike, elektriciteta, optike, elektronike i medicinske fizike. Biće predstavljeno nekoliko demonstracionih ogleda, među kojima su i: kretanje tela, mehaničke oscilacije, naelektrisavanje tela, munje i gromovi.

 

 „Magični svet hemije”

Radionica ima za cilj da približi zainteresovanoj publici kako se hemija, kao sastavni deo svakodnevnog života, nalazi svuda oko nas. Naučnici će predstaviti burne hemijske reakcije, eksplozije, vatre, vulkane.

 

 

Tokom izvođenja eksperimenata učesnici će moći putem komentara da postave pitanja naučnicima u vezi sa eksperimentima.  

Univerzitet u Kragujevcu kroz projekat Veliki naučni park – onlajn ima za cilj popularizaciju nauke i razvijanje istraživačkog duha kod mladih. Predstavljanjem naučnih eksperimenata pomoću savremenih kanala komunikacije, Univerzitet u Kragujevcu  nastoji da nauku  učini dostupnom deci, đacima, studentima, ali i široj javnosti.

 

Fejsbuk stranica Univerziteta: @UniversityOfKragujevac

Instagram stranica Univerziteta: univerzitet_kragujevac