Одржана Онлајн недеља стипендија у организацији Центра за развој каријере

Представљене могућности за усавршавање и студије у иностранству

У жељи да студентима и дипломцима Универзитета у Крагујевцу представи најзначајније информације о могућностима за усавршавање и студије у иностранству, Центар за развој каријере и саветовање студената ове године је, уместо традиционалног октобарског Сајма стипендија, организовао Онлајн недељу стипендија.

У периоду од 26. октобра до 5. новембра 2020. године студенти и дипломци Универзитета у Крагујевцу имали су прилику да на фејсбук страници Центра за развој каријере прате 12. Сајам стипендија.

 

У понедељак, 26. октобра, административни Еразмус+ координатори са Универзитета у Крагујевцу представили су најзначајније информације о Еразмус+ програму за мобилност студената, а посебна пажња била је посвећена Конкурсу за стипендирану мобилност студената у сврху учења у оквиру Еразмус+ програма који је у току и који је отворен до 15. новембра 2020. године.

У уторак, 27. октобра, Фондација Темпус представила је могућности за студентске размене кроз Еразмус+ и Ceepus програм, као и могућности за читаве мастер студије у иностранству. Видео презентацију можете погледати на овом линку. Потребно је да кликнете на поље Register for free, након чега ће се отворити додатни прозор за регистрацију, где ће бити потребно да оставите име и имејл. Кликом на поље Register потврђујете да сте сагласни да Фондација Темпус Ваше податке (име и имејл) користи искључиво у сврху евидентирања броја приступа видео материјалу. У последњем кораку, кликом на поље Watch Webinar Replay, отвориће се видео садржај.

У среду, 28. октобра, Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду представила је стипендије америчке владе за  једносеместралну размену у оквиру Global UGRAD програма, као и могућности за мастер студије на универзитетима у Америци у овкиру Fulbright Foreign Student програма. Пријаве за Global UGRAD програм за академску 2021/22. трају до 31. децембра, а више о програму можете погледати овде. Позив за пријаву у оквиру Fulbright програма за академску 2022/23. биће отворен крајем децембра, а више о програму можете пронаћи на овом линку.

У четвртак, 29. октобра, Амбасада Велике Британије у Београду представила је Chevening програм стипендиjа за једногодишње мастер студије на универзитетима у Великој Британији, као и специјализовани програм Chevening Western Balkans Cyber Security Fellowship.

У петак, 30. октобра, представник универзитета Politecnico di Milano Иван Мангов представио је могућности за мастер студије у области инжењерства, архитектуре и дизајна на овом престижном италијанском универзитету, као и platinium, gold и silver стипендије које овај Универзитет додељује. Конкурс за пријаву на први семестар мастер студија које почињу у септембру 2021. године је отворен до 19. новембра 2020. године, а више о Конкурсу можете погледати овде.

У понедељак, 2. новембра, Француски институт у Србији и Национална агенција за промоцију француског високог образовања у Србији – Campus France представили су  програм стипендија Владе Француске, који је намењен студентима нивоа мастер 2 и доктората у коменторству. Конкурс за стипендије за универзитетску 2021/2022. годину биће отворен у новембру 2020. године и трајаће до марта 2021. Студенти који су постигли изузетне резултате током студија могу да конкуришу за Ајфел стипендију, коју додељује директно Министарство за Европу и спољне послове  Републике Француске. Конкурс за ову стипендију отворен је до 8. јануара 2021. Видео о стипендијама Владе Француске можете погледати на следећем линку.

У уторак, 3. новембра, Немачка служба за академску размену (DAAD) представила је стипендије за студенте и дипломце, као и стипендије за истраживаче и предаваче –  стипендије за мастер студије свих области, стипендије за курсеве језика, стипендије за уметнике, као и истраживачке стипендије. Преглед доступних стипендија и рокова за пријаву можете погледати овде.

У среду, 4. новембра, Хемофарм фондација представила је једногодишњи програм стипендија за образовање Можеш и ти, намењен студентима завршне године основних и мастер студија и дипломцима фармацеутских, медицинских, технолошких, хемијских и факултета за физичку хемију. Програм подразумева месечну стипендију, менторску подршку, стручну праксу у Србији и у Немачкој, као и могућност чланства у Алумни групи која данас броји више од 3480 лидера. Видео можете погледати на овом линку.

У четвртак, 5. новембра, портал НајСтудент поделио је са студентима и дипломцима Универзитета у Крагујевцу најзначаније савете на тему писања CV-ја и мотивационог писма, који су саставни део пријавне документације за праксу, стипендију или посао.

 

Центар за развој каријере овом приликом захваљује свим учесницима Онлајн недеље стипендија,
као и нашим студентима и дипломцима који су пратили овај програм.